Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, declarația care va enerva Ucraina: 'O nouă arhitectură de securitate ar trebui să ofere garații Rusiei'

npr.org
biden-macron

Occidentul ar trebui să ia în considerare cum să răspundă nevoii Rusiei de garanții de securitate, dacă președintele Vladimir Putin ar fi de acord cu negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron.

Într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite, săptămâna trecută, liderul francez a spus că Europa trebuie să-și pregătească viitoarea arhitectură de securitate.

"Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le rezolvăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va ajunge direct la ușa sa și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia", a declarat Macron.

"Această temă va face parte din subiectele pentru pace, așa că trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, cum să ne protejăm aliații și statele membre și cum să oferim garanții Rusiei la momentul când va reveni la masa negocierilor", a precizat președintele francez.

Rusia și SUA au anunțat săptămâna aceasta că, în principiu, sunt deschise discuțiilor, deși președintele american, Joe Biden, a spus că va discuta cu Putin doar dacă liderul de la Kremlin ar manifesta interes să pună capăt războiului.

Ucraina spune că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia încetează atacurile și își retrage trupele. Mulți din Ucraina și din Occident se opun cu fermitate oricărei negocieri cu Putin, care i-ar oferi concesii după aproape 10 luni de război, mai ales că Ucraina a alungat forțele ruse din zone mari, în ultimele trei luni.

Afirmațiile lui Macron au sugerat că ar simpatiza cu nevoia Moscovei de garanții de securitate - o pretenție care a fost centrul unei diplomații intense, dar eșuate, în perioada premergătoare războiului.

La 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, Putin a declarat, la o conferință de presă comună cu Macron, la Moscova, că Rusia va continua să încerce să obțină răspunsuri de la Occident, la principalele sale trei cereri de securitate: încetarea extinderii NATO, nicio desfășurare de rachete în apropierea frontierelor sale și o reducere a infrastructurii militare a NATO în Europa, la nivelurile din 1997.

SUA au anunțat la acea vreme că cererile Rusiei au fost "fără șanse de succes".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.