Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, despre normalizarea relaţiilor cu Rusia: 'La fel ca la tango şi pentru un dialog este nevoie de doi parteneri'

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a apărat marţi la Riga strategia sa privind un 'dialog' cu Rusia, ceea ce suscită îndoieli în rândul liderilor baltici, dar a punctat reticenţele şefului statului rus Vladimir Putin, subliniind că 'este nevoie de doi pentru un dialog', relatează AFP.

'La fel ca la tango şi pentru un dialog este nevoie de doi (parteneri) şi deci depinde de voinţa părţii angajate de a merge sau nu înainte', a subliniat Emmanuel Macron, adăugând:'Vom vedea de fapt ce poate produce acest dialog ca rezultat pozitiv', potrivit agerpres.ro.

Citește și: Prevestirea lui Alexandru Rafila s-a adeverit! ‘Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă’

La Vilnius luni, apoi marţi la Riga, în faţa liderilor lituanieni şi letoni sceptici asupra intenţiilor ruse, preşedintele francez a încercat să clarifice scopul 'dialogului' pe care el doreşte să-l ducă Uniunea Europeană cu Moscova, în timp ce tensiunile sunt în creştere din cauza crizei din Belarusul vecin.

'E ceea ce ne va permite să construim o relaţie (cu Rusia) mult mai stabilă şi mai protectoare', a spus el în cursul unei conferinţe de presă cu premierul leton Arturs Karins.

Preşedintele francez a amintit că relaţia cu Rusia 's-a înrăutăţit din cauza conflictului ucrainean şi a ocupării Ucrainei', referindu-se probabil la peninsula Crimeea. 'Am aplicat sancţiuni care au fost puţin eficiente', a recunoscut Macron.

Dar şeful statului francez doreşte 'o formă de normalizare a relaţiilor noastre cu Rusia pentru că împărţim acelaşi spaţiu, pentru că vrem să nu mai existe atacuri cibernetice, să nu mai existe destabilizare a democraţiei noastre şi o reglementare a conflictelor regionale, în primul rând în Ucraina'.

Citește și: E-mail-uri secrete între Victor Ponta și Sebastian Ghiță! Fostul premier cerea execuțiile lui Rareș Bogdan și a Elenei Udrea! ‘Vreau să tăvăliți această javră!’

La încheierea turneului său de două zile în ţările baltice, el s-a referit la 'temerile' resimţite de 'mulţi' dintre interlocutorii săi.

'În Lituania, la fel ca în Letonia, există uneori o îndoială orientată spre sinceritatea pe care Rusia o poate avea în construirea unui dialog', a subliniat el.

'Dar cred că nimeni nu poate nega faptul că este mai protector şi constructiv să facem aceasta în cadrul UE decât să lăsăm ca fiecare să aibă politica sa într-o ordine dispersată', a afirmat preşedintele francez, insistând că acest dialog se va duce 'fără naivitate'.

'În niciun moment acesta nu va fi un dialog care să pună la îndoială sau să compromită securitatea sau să nege istoria voastră', a promis el liderului leton, care la rândul său s-a exprimat pentru o Europă mai unită în faţa Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.