Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron i-a propus Angelei Merkel SCHIMBAREA, până în iunie, a Uniunii Europene: 'O foaie de drum clară şi ambițioasă' / VIDEO

Emmanuel Macron i-a propus vineri, cancelarului Angela Merkel, pe care a primit-o la Elysée, să stabilească ”o foaie de drum clară şi ambițioasă până în iunie” în vederea unei refondări a Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

”Se deschide, astăzi (vineri), o etapă importantă, în care vom avea nevoie să luăm decizii pe termen scurt şi să trasăm perspective pe termen mediu şi lung pentru Europa noastră, mai indispensabilă decât acum câteva luni”, a declarat preşedintele francez înainte să discute cu cancelarul german.

Citește și: Scandal de proporții la TVR: O cunoscută prezentatoare a fost dată în judecată

Emmanuel Macron a insistat asupra ”responsabiităţii extrem de importamte” cu care se confruntă Parisul şi Berlinul ”în timp ce tensiunile internaţionale continuă să crească”.

”Eu am voinţa să reuşim şi cred că putem”, a adăugat cancelarul german, scrie news.ro.

Citește și: Mugur Isărescu, avertisment de ultimă oră: “Se poate ajunge ca unii oameni să nu mai dea banii înapoi!”

”Este mai necesar ca niciodată ca Europa să acţioneze în mod unit într-o situaţie geopolitică în care multilateralismul este sub presiune”, a adăugat Merkel.

Cei doi lideri au citat cazul otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost spion, şi a fiicei sale, Iulia, în Marea Britanie, reiterând ”solidaritatea aliaţilor” cu Londra.

Citește și: EXCLUSIV! DNA aruncă BOMBA! „Informația este FALSĂ!”

”Condamnăm această ingerinţă rusă, pentru că totul sugerează că Rusia este cea care a comis aceste tentative de asasinat”, a subliniat Emmanuel Macron.

Felicitând-o pe Merkel pentru că şi-a format noul Guvern, Macron a adăugat că ”timp de mulţi ani” Europa a ”aşteptat ca cuplul franco-german să avanseze şi să propună. Suntem pregătiţi. Această etapă se află, aşadar, în faţa noastră”.

Citește și: Mișcare inedită a companiei Telekom: De ce vor beneficia toți clienții operatorului

”Este indispensabil să construim împreună această nouă ambiţie. Aceasta este sarcina noastră, până în iunie, cu privire la uniunea economică şi monetară, la politica migraţiei, politica Apărării, culturii, în politica educativă. Propunem o foaie şi vom pune în ea energia necesară”, a adăugat el.

Unul dintre obiectivele întâlnirii la Elysée constă în pregătirea viitorului summit UE, prevăzut joi şi vineri, la Bruxelles.

Citește și: Intervenţie în forţă a Curţii de Conturi: Preoţii SUNT VIZAŢI – se va ajunge la tribunal

FOAIE DE DRUM PARIS-BERLIN ÎN VEDEREA REFORMĂRII ZONEI EURO PÂNĂ ÎN IUNIE

Pe de altă parte, Franţa şi Germania au convenit să pregătească o foiae de drum comună în vederea reformării zonei euro, până la summitul european din iunie, a anunţat vineri ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, scrie Reuters.

Exprimându-se la finalul primei întâlniri cu noul ministru german al Finanţelor, Olaf Scholz, el s-a declarat încrezător în faptul că ”dificultăţile tehnice” care frânează un acord pe tema unor subiecte ca uniunea bancară pot să fie depăşite.

Citește și: Ministrul Mediului neagă noua taxă de timbru: ”Vă rog să luați de bun numai ceea ce comunic eu și cred că v-ați obișnuit că sunt om extrem de corect

”Am convenit asupra unui obiectiv şi unei metode”, a declarat Bruno Le Maire.

”Obiectivul este să ajungem la o foaie de drum globală franco-germană cu privire la zona euro înainte de consiliul european din iunie”, a spus el.

Citește și: Ce se va întâmpla cu sporurile din sănătate: Vestea care îi va scoate din sărite pe medici

Metoda implică o consolidare a coordonării franco-germane înaintea consiliilor miniştrilor Finanţelor UE şi zonei euro. Viitorul consiliu economic şi financiar franco-german, prevăzut la sfârşitul lui aprilie, va constitui o etapă importantă.

”Suntem pregătiţi să ajungem la acorduri, dar există dificultăţi tehnice care rămân, care au consecinţe politice financiare, economice, foarte dure atât asupra Germaniei, Franţei, cât şi (asupra) altor ţări”, a mai declarat Bruno Le Maire.

Citește și: Ce avere uriașă a lăsat în urmă Stephen Hawking și cine sunt moștenitorii săi (Video)

El a anunţat că a întocmit împreună cu omologul său german o ”listă de puncte” asupra cărora va fi necesar să lucreze ”în mod asiduu” în săptămânile următoare, pentru a face lucrurile să avanseze, mai ales în privinţa uniunii bancare şi convergenţei fiscalităţii cu privire la întreprinderi.

”Am reuşit să punem pe masă un anumit număr de divergenţe foarte concrete (...) şi vă garantez că vom reuşi să le rezolvăm”, a mai declarat ministrul francez, subliniind că Parisul şi Berlinul sunt pregătite să-şi deschidă negocierile tuturor ţărilor din zona euro care doresc să participe.

Citește și: Alertă maximă! Au fost descoperite particule de plastic în apa îmbuteliată! .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.