Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron îi cheamă pe francezi să dea o majoritate 'puternică şi clară' blocului prezidenţial la legislative

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron i-a chemat joi pe francezi să dea 'o majoritate puternică şi clară' la alegerile legislative de duminică blocului său politic pentru a putea implementa reforme pro-business şi a evita 'dezordinea' în ţară, relatează AFP şi Reuters.

Fără a-i numi în mod expres, Macron i-a atacat pe liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon şi pe candidata de extremă dreapta Marine Le Pen, care în opinia lui, vor să 'revină asupra alianţelor care, precum NATO, asigură securitatea colectivă şi protejează popoarele', într-un moment în care Rusia 'masacrează civili în Ucraina'.

'Extremele propun astăzi să adauge criză crizei întorcând marile alegeri istorice ale naţiunii noastre', a declarat Macron, dramatizând miza cu trei zile înaintea scrutinului.

El a denunţat de asemenea dorinţa de 'a pune în discuţie Europa, ea care ne-a protejat pe toţi în timpul COVID, Europa fără de care nu am fi avut vaccin', relatează Agerpres.ro.

Discursul ţinut de Macron la Puycelsi, un mic sat din sud-vestul Franţei, a sunat ca un apel la mobilizare într-un moment în care o alianţă a partidelor de stânga sub conducerea lui Mélenchon ar putea ameninţa majoritatea absolută a partidului prezidenţial în Adunarea Naţională.

Respingând atât stânga, cât şi extrema dreaptă, Macron a spus că ele reprezintă 'dezordinea' pentru Franţa, şi că vrea 'să-i alerteze pe francezi cu privire la importanţa alegerii' la acest scrutin.

Alegătorii francezi sunt chemaţi să-i desemneze pe cei 577 deputaţi ai noii Adunări Naţionale, într-un scrutin majoritar în două tururi, pe 12 şi 19 iunie, la o lună şi jumătate după ce i-au oferit încă un mandat preşedintelui Macron.

Miza principală a scrutinului este de a şti dacă Macron va dispune de o majoritate relativă sau absolută în Adunarea Naţională şi care va fi ponderea opoziţiei, mai ales a stângii.

Conform ultimelor sondaje înaintea turului întâi de duminică, alianţa lui Mélenchon ar obţine 28% din voturi, faţă de 27% ale partidului lui Macron şi aliaţilor săi centrişti, pe locul al treilea fiind plasată formaţiunea lui Marine Le Pen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.