Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron îl atacă pe Vladimir Putin la scenă deschisă: 'Acest cinism moral și politic nu pot să-l suport'

Agerpres - Reuters
macron telefon

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni "cinismul moral şi politic" al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru "a-i duce în Rusia", informează AFP.

Ceea ce este necesar, "nu sunt pur şi simplu culoare (umanitare), care sunt imediat ameninţate, nu acest discurs ipocrit care constă în a spune: 'Îi vom proteja pe oameni pentru a-i duce în Rusia'", a declarat preşedintele francez într-un interviu pentru postul francez LCI. "Toate acestea nu sunt un lucru serios, este cinism moral şi politic, pe care nu pot să-l suport", a adăugat Macron.

Armata rusă anunţase mai devreme deschiderea mai multor culoare umanitare şi instituirea unei încetări a focului locale, începând cu 07:00 GMT, pentru evacuarea civililor din capitala Kiev, din Harkov - al doilea oraş ca mărime din Ucraina, din portul asediat Mariupol şi din localitatea Sumî, situat în apropierea frontierei ruse, către Belarus şi Rusia. Cele patru oraşe erau şi luni scena unor confruntări violente.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat la acest anunţ al armatei ruse, declarând că propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este "complet imorală". Civililor ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, a declarat el, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

Reprezentantul rus la negocierile dintre Moscova şi Kiev a acuzat la rândul său Ucraina că împiedică evacuarea civililor din zonele de lupte. ''Naţionaliştii (ucraineni) care au ocupat poziţii în oraşe continuă să reţină civilii acolo şi îi folosesc direct şi indirect, inclusiv ca scuturi umane, ceea ce desigur că este o crimă de război'', a declarat la televiziunea publică rusă negociatorul Vladimir Medinski, adăugând că această chestiune va fi abordată la negocierile prevăzute să se desfăşoare în cursul după-amiezii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.