Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron îşi continuă eforturile diplomatice pentru a evita o escaladare în Ucraina

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a continuat eforturile diplomatice pentru a evita o escaladare în Ucraina, vorbind la telefon sâmbătă cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şi urmând să discute din nou şi cu preşedintele american, Joe Biden.

Macron i-a spus sâmbătă la telefon omologului său rus că Occidentul este "hotărât să reacţioneze" în cazul unei operaţiuni militare ruseşti în Ucraina, a anunţat Palatul Elysee, transmite France Presse.

''Sentimentul nostru este că Vladimir Putin rămâne pe aceeaşi bază (fiind) destul de ofensiv, considerând că nu el a fost cel care a luat iniţiativa escaladării, ci occidentalii care s-au apropiat de frontiera rusă", estimează consilierii preşedintelui francez.

''Obiectivul său este de a obţine un câştig, şi anume neutralizarea Ucrainei. El ştie că acest lucru este inacceptabil (pentru Occident) şi că exerciţiile sale militare comportă riscul unei noi escaladări'', adaugă ei. ''Rămâne într-o stare de spirit exigentă şi provocatoare, dar încearcă să îşi păstreze toate opţiunile deschise''.

Convorbirea de sâmbătă dintre Emmanuel Macron şi Olaf Scholz ''a confirmat convergenţa perfectă a poziţiilor franceză şi germană'', a precizat Palatul Elysee. Iar preşedintelui ucrainean, Macron i-a reafirmat sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, Franţa ia în considerare posibilitatea de a-şi întări sfatul adresat cetăţenilor săi de a evita călătoriile în Ucraina, dar nu de a le cere cetăţenilor săi să părăsească această ţară, potrivit Elysee.

În ceea ce priveşte avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei în Ucraina, Elysee a declarat că are propria sa evaluare. ''Vrem să menţinem o poziţie coordonată unită şi robustă, cu perspectiva unor sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unui atac", a explicat preşedinţia franceză.

''Nu se pune absolut deloc problema unei finlandizări'', ci a "consolidării suveranităţii şi securităţii Ucrainei", a adăugat Elysee.

În timpul convorbirii telefonice, care a urmat vizitei lui Emmanuel Macron la Moscova la începutul săptămânii, preşedintele rus a reiterat că nu are ''nicio intenţie ofensivă şi că este dispus să negocieze'' pe temele discutate luni, inclusiv despre retragerea trupelor ruse din Belarus, potrivit Palatului Elysee.

''Dar trebuie să verificăm aceste intenţii. Nu este în demersul preşedintelui Republicii să dea un cec în alb preşedintelui rus, ci să creeze condiţiile unui dialog care să permită garanţii în materie de securitate, începând cu Ucraina'', a conchis Elysee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.