Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, mesaj către francezi: 'În momentele familiale se produc contaminările'

The economic times
Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel marţi la concetăţenii săi să fie "mai vigilenţi" în viaţa lor privată în ceea ce priveşte prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi respectarea regulilor de distanţare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu trebuie să ne destindem în momentele de viaţă privată pentru că adesea chiar în aceste sărbători, în momentele familiale, se produc contaminările", a declarat şeful statului francez cu prilejul unei deplasări la Auvergne, în centrul ţării.

Aceste momente de destindere "sunt ceva normal", a spus totuşi Macron, făcând apel la "responsabilizare, în niciun caz culpabilizare".

Acest apel la vigilenţă intervine într-un moment în care prim-ministrul Jean Castex urmează să fie supus el însuşi unui test de depistare a COVID-19, după ce a stat sâmbătă alături de directorul Tour de France Christian Prudhomme, detectat pozitiv marţi.

Întrebat despre acest lucru, Emmanuel Macron a declarat că un seminar guvernamental prevăzut miercuri ar putea fi amânat sau s-ar putea desfăşura chiar în sistem de videoconferinţă, din cauza posibilei contaminări a premierului şi a altor cazuri contact.

"Facem noi înşine ceea ce le cerem tuturor concetăţenilor să facă" dacă sunt identificaţi drept contacţi, a subliniat preşedintele Macron.

El a precizat că noi măsuri de luptă împotriva virusului vor fi examinate vineri în cadrul unui consiliu sanitar. Cu acest prilej ar urma să fie evocată şi chestiunea "utilizării diferenţiate a testelor", între "teste nazofaringiene" de exemplu şi teste "de salivă" sau "antigen", "mult mai simple şi mai rapide", a adăugat preşedintele francez.

Ministrul sănătăţii Olivier Veran a declarat marţi că aşteaptă "în mod iminent rezultatele experimentelor desfăşurate" asupra acestor teste pe bază de salivă. Teste de depistare rapidă, aşa-numite "antigen", vor fi date în folosinţă din această săptămână, a mai afirmat el.

Emmanuel Macron a întrebat chiar dacă nu ar trebui, "în contextul cozilor care se formează", "să reuşim să avem un public prioritar ca de exemplu simptomaticii".

În condiţiile în care numărul de cazuri pozitive continuă să crească, trebuie de asemenea "să studiem ce facem în zonele unde există tot mai multe", a adăugat şeful statului francez, considerând "preocupant" faptul că a crescut din nou "numărul de cazuri care ajung la spital la urgenţă".

Trebuie "să fim în mod colectiv mult mai responsabili şi vigilenţi în ceea ce priveşte izolarea" pacienţilor pozitivi, a mai spus el.

Peste 4.200 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa în 24 de ore, potrivit datelor direcţiei generale de sănătate (DGS) de luni, număr în scădere în raport cu cele trei zile precedente (între 7.000 şi aproape 9.000 de cazuri).

Rata de pozitivare la persoanele testate în 7 zile continuă şi ea să crească, atingând 5,1% luni, faţă de 4,9% duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.