Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron nu se mai teme de vestele galbene: La Salonul Agriculturii de la Versailles, președintele francez a făcut cea mai lungă baie de mulțime

captura TV
Macron Emmanuel

Emmanuel Macron a pledat, în cele 14 ore ale unei vizite la Salonul Agriculturii, cu o oră mai mult decât anul trecut, pentru o Europă care să-şi regăsească ”suveranitatea alimentară”, în mijlocul unei mulţimi de vizitatori şi agricultori binevoitori, relatează AFP, potrivit news.ro.

Citește și: Traian Băsescu, reacție dură la adresa ultimelor OUG pe legile justiției:’Ultima OUG este odioasă’

Şeful statului francez, care a sosit la porţile Versailles sâmbătă la ora locală 8.47 (9.47, ora României), a depus eforturi să ofere asigurări unei lumi agricole tot mai îngrijorate, promiţând o Politică Agricolă Comună (PAC) ”reinventată”, care să asigure ”suveranitatea alimentară, de mediu şi industrială” a Europei. El a plecat de la eveniment la ora loocală 23.27 (duminică, 0,37, ora României).

Cu trei luni înaintea alegerilor europene şi în plină renegociere a PAC, Macron a avut ocazia să-şi prezinte viziunea unei politici care să-i protejeze pe agricultori şi pe consumatori de marile puteri agricole mondiale - China, Rusia şi Statele Unite.

”Vom aştepta faptele, dar el pare că a înţeles problematica agricolă”, a reacţionat Samuel Vandaele, de la Sindicatul tinerilor agricultori.

Invers, Marine Le Pen, preşedinta Rassemblement national (fostul FN, extremă dreapta), a denunţat ”discursul mincinos” al preşedintelui, care ”s-a ferit să explice că marele său proiect de PAC ambiţioasă este în opoziţie totală cu reforma actuală efectuată de Berlin şi Bruxelles”.

Temându-se la rândul lor de o scădere a ajutoarelor agricole europene, Les Républicains (LR, opoziţie) au pledat sâmbătă pentru ”o menţinere a bugetului PAC”.

Comisarul european al Agriculturii, irlandezul Phil Hogan, a declarat pentru AFP că ”împărtăşeşte mult” viziunea lui Macron, ”mai ales cu privire la veniturile agricultorilor, tranziţia ecologică şi modernizarea” PAC.

Vizibil încântat că se află acolo, Macron a parcurs apoi încet aleile, oprindu-se să discute la fiecare pas, ceea ce a condus la o întârziere cu câteva ore în programul său. Atmosfera acestor discuţii improvizate - cea mai îndelungată baie de mulţime a şefului statului de la începutul crizei ”vestelor galbene” - a rămas plăcută, punctată de numeroase aplauze şi încurajări, în pofida faptului că ici-colo s-a fluierat şi s-a strigat ”Macron, demisia”.

Câteva ”veste galbene” care au încercat să se apropie, inclusiv Eric Drouet, o figură a mişcării, au fost ţinute la distanţă de numeroase forţe de securitate.

46.000 DE VESTE GALBENE LA ”ACTUL 15”

Ministerul francez de Interne a anunţat că cel puţin 46.000 de persoane au manifestat sâmbătă, în cadrul ”actului 15”, a cincisprezecea zi de mobilizare a mişcării ”vestelor galbene”, între care cel puţin 5.800 la Paris.

Săptămâna trecută, 41.500 de persoane au manifestat în întreaga ţară, potrivit aceleiaşi surse, contestată de mişcare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.