Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron PRELUNGEŞTE starea de urgenţă în Franţa

AP
paris, stare de urgenta

Starea de urgenţă instituită în 2015 pentru a contracara ameninţarea de atacuri teroriste va fi extinsă până la 1 noiembrie, a declarat miercuri preşedintele Emmanuel Macron în finalul unui Consiliu de apărare la Palatul Elysee, reunit pentru a decide asupra sistării sau prelungirii stării de urgenţă după data de 15 iulie, relatează Reuters, conform agerpres.

Decizia de a prelungi starea de urgenţă în Franţa, anunţată într-un comunicat de biroul de presă al lui Macron, intervine după atentatul sinucigaş de luni seara, soldat cu 22 de morţi şi 59 de răniţi, la ieşirea de la un concert de muzică pop la Manchester, în nord-vestul Angliei.

Nivel MAXIM de alertă teroristă în UK. Ce înseamnă asta pentru cei care trăiesc acolo

Prevederile stării de urgenţă acordă poliţiei franceze puteri sporite în ceea ce priveşte căutarea şi arestarea suspecţilor de terorism, acestea fiind instituite în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Emmanuel Macron va cere parlamentului prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgenţă şi doreşte de asemenea o nouă lege pentru consolidarea "securităţii în faţa ameninţărilor teroriste", a indicat preşedinţia franceză într-un comunicat, citat de AFP.

Starea de urgenţă - decretată la sfârşitul anului 2015, după cele mai devastatoare atacuri jihadiste comise vreodată pe teritoriul francez (130 morţi) - a fost deja prelungită de cinci ori şi urma să fie ridicată la mijlocul lunii iulie.

27 de minute. Atât a durat întâlnirea dintre Papa Francisc şi Donald Trump

Macron a "cerut" guvernului să propună măsuri de consolidare a securităţii în faţa ameninţării teroriste în afară de starea de urgenţă, cu scopul ca un text legislativ să fie pregătit în viitoarele săptămâni", indică preşedinţia în acelaşi comunicat.

Preşedintele centrist de 39 de ani, ales la 7 mai, a mai "dat instrucţiuni pentru instituirea unui centru de coordonare al serviciilor angajate în luptă împotriva terorismului", a cărui organizare se preconizează să fie finalizată la începutul lunii iunie, mai precizează Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a subliniat din nou miercuri "solidaritatea care uneşte Franţa şi Regatul Unit în lupta împotriva terorismului" şi Consiliul Apărării francez a "examinat modalităţi de a furniza întreaga asistenţă anchetei efectuate de autorităţile britanice", potrivit comunicatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.