Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron riscă să provoace o REVOLUȚIE a națiunilor: Vrea ca Parlamentul European să decidă în locul parlamentelor naționale

Agerpres - Reuters
Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a pronunţat joi, la Strasbourg, în favoarea unui "drept de iniţiativă" pentru Parlamentul European care ar putea genera noi legi în Uniunea Europeană (UE), drept deţinut deocamdată doar de Comisia Europeană, informează AFP.

"Susţin această idee de liste transnaţionale, care permite unificarea acestui demos european, ca şi crearea unui drept de iniţiativă parlamentară pentru Parlamentul European", a declarat Macron în Parlamentul de la Strasbourg, cu ocazia unui omagiu adus fostului preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing, la un an de la moartea lui.

În UE, iniţiativa legislativă revine în prezent Comisiei Europene, chiar dacă Parlamentul European, singura instituţie aleasă prin vot, poate să-i înainteze propuneri. Legislaţiile sunt apoi negociate între trei instituţii europene - Comisia, Consiliul şi Parlamentul - apoi sunt votate de europarlamentari, scrie agerpres.ro.

"Parlamentul European, care ne găzduieşte astăzi la sediul său, la Strasbourg, este un miracol european" şi "un spaţiu democratic unic în lume", a subliniat Emmanuel Macron, amintind că Valery Giscard d'Estaing a contribuit la alegerea prin sufragiu universal direct a europarlamentarilor, în 1979.

"Această vitalitate democratică, putem să o întărim şi mai mult", a subliniat preşedintele francez, afirmând că este şi "în continuitatea a ceea ce apără guvernul german ce îşi va prelua în câteva zile atribuţiile".

Atunci când a preluat conducerea Comisiei Europene, în 2019, Ursula von der Leyen a pledat pentru liste transnaţionale, cu candidaţi din diferite ţări, pentru viitorul scrutin european, în 2024. Această idee fusese deja avansată, fără succes, de Emmanuel Macron, pentru alegerile din mai 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.