Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, schimbare totală de optică, după vizita în China: Europenii riscă să devină vasali!

Macron XI Jinping

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a schimbat total optica, după vizita la Beijing și întâlnirea cu Xi Jinping. Macron susține că Europa riscă să devină ”vasal” al SUA, iar implicarea în războiul din Ucraina și într-un potențial conflict în Taiwan ar constitui o greșeală uriașă.

„Dacă tensiunile dintre SUA și China se acutizează, nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanța autonomia strategică și vom deveni vasali”, a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care din ce în ce mai mulți europeni cer ca Europa să nu se mai implice în conflictul din Ucraina.

Mai mult, președintele Franței a declarat că „marele risc” cu care se confruntă Europa este că „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să își construiască autonomia strategică”.

„Paradoxul ar fi că, cuprinși de panică, credem că suntem doar urmașii Americii”, a declarat Macron în interviu. „Întrebarea la care trebuie să răspundă europenii… Este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne luăm după agenda americană și după o reacție exagerată a Chinei”, a adăugat liderul Franței.

Macron vrea independența Europei

Şeful statului francez consideră astfel că UE nu trebuie să se abată de la linia sa de conduită, în pofida crizelor geopolitice ale momentului, în Taiwan sau în Ucraina.

„Capcana pentru Europa ar fi ca în momentul în care realizează o clarificare a poziţiei sale strategice, când este mai autonomă din punct de vedere strategic decât înainte de Covid, să fie prinsă într-o dezorganizare a lumii şi în crize care nu ar fi ale noastre”, a arătat Emmanuel Macron.

Spunând că nu vrea să intre „într-o logică de la bloc la bloc”, şeful Palatului Elysée consideră că Europa trebuie „să-şi asume să aibă convergenţe de vederi cu Statele Unite”.

„Dar fie că este vorba despre Ucraina, relaţia cu China sau sancţiuni, avem o strategie europeană”, a insistat el. Emmanuel Macron recunoaşte totuşi o dependenţă mai puternică faţă de Washington de la invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile internaţionale împotriva Moscovei. „Cu siguranţă că ne-am sporit dependenţa faţă de Statele Unite în domeniul energiei, dar într-o logică de diversificare, deoarece eram mult prea dependenţi de gazul rusesc”, a explicat el, punând de asemenea sub semnul întrebării vechea strategie a UE. "Timp de prea mult timp, Europa nu a construit această autonomie strategică pentru care eu pledez”, a arătat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.