Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron se implică în conflictul din Nagorno Karabah

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat telefonic vineri cu premierul armean, Nikol Pashinyan, şi cu preşedintele azer, Ilham Aliev, pe care i-a îndemnat din nou să declare încetarea focului în Nagorno-Karabah, a informat Palatul Elysee, notează AFP potrivit Agerpres.

În contextul în care luptele s-au intensificat vineri, preşedintele francez "a reiterat apelurile la încetarea focului şi a propus iniţierea unui proces şi unei metodologii care să conducă la reluarea negocierilor în cadrul Grupului de la Minsk", a precizat preşedinţia Franţei. "Lucrările au început de vineri seară", a adăugat sursa.

Franţa prezidează împreună cu Rusia şi Statele Unite Grupul de la Minsk însărcinat cu medierea acestui conflict.

În discuţiile avute, Emmanuel Macron a mai abordat cazul celor doi jurnalişti ai cotidianului francez Le Monde răniţi în urma unui "bombardament" şi evacuaţi vineri spre Erevan, a precizat Palatul Elysee.

Mai devreme în cursul zilei, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, şi Armenia împotriva unei "internaţionalizări a conflictului" şi riscului unei "escaladări scăpate de sub control".

Luptele au reînceput duminică în Nagorno-Karabah, locuită majoritar de armeni. Regiunea s-a desprins de Azerbaidjan la sfârşitul URSS, antrenând un război la începutul anilor 1990 care a făcut circa 30.000 de morţi. Conflictul era aproape îngheţat, în pofida unor ciocniri frecvente, în special în 2016.

Emmanuel Macron a mai discutat, duminică, cu premierul Armeniei şi cu preşedintele Azerbaidjanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.