Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron îl acuză pe Putin că a declanșat un război împotriva Franței: 'Face parte din arsenalul Rusiei!'

The Mercury
Putin Macron telefon

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat joi că Rusia se foloseşte de dezinformare pentru a viza Jocurile Olimpice de la Paris, informează BBC, potrivit Rador Radio România.

Preşedintele Macron a vorbit cu reporterii la inaugurarea unui centru de înot, construit pentru a găzdui competiţiile olimpice. "Dezinformarea face parte din arsenalul Rusiei - şi nu trebuie decât să vă uitaţi cum relatările false confecţionate zilnic de Moscova pretind că francezii nu sunt capabili sa îşi ducă treaba la bun sfârşit", a declarat Emmanuel Macron.

Preşedintele francez este convins că Moscova are în vedere Franţa în mod special de când Parisul a adoptat o poziţie mai dură faţă de Rusia, în urmă cu câteva luni. Întrebat despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice în luna iulie, care va avea loc pe râul Sena şi despre care experţii avertizează că ar putea fi cu mult mai vulnerabilă la atacuri teroriste, preşedintele Macron a declarat că nu există planuri de modificare a ceremoniei, dar, dacă apar ameninţări teroriste, există scenarii de rezervă.

Context

Relațiile Franța-Rusia sunt tensionate în ultimul timp. Kremlinul a transmis joi că preşedintele rus Vladimir Putin "rămâne deschis dialogului", dar nu există planuri pentru contacte cu omologul său francez Emmanuel Macron, în urma conversaţiei telefonice pe care au avut-o miercuri miniştrii apărării francez şi rus, discuţie anunţată în comunicate separate de Paris şi Moscova, după care Macron a criticat comentariile "tendenţioase şi ameninţătoare" din comunicatul rus.

Relaţiile dintre Paris şi Moscova, deja tensionate de războiul pornit de Rusia în Ucraina şi de sprijinul militar oferit acesteia din urmă de către Franţa, s-au degradat şi mai mult după ce la sfârşitul lunii februarie preşedintele francez nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Putin a pus această reacţie "emoţională" a lui Macron pe seama faptului că Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa, ceea ce a generat "resentimente" la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african (pe larg, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.