DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Enel vrea să deruleze investiţii de 190 miliarde euro până în 2030

enel

Grupul energetic italian Enel a anunţat marţi că vrea să deruleze investiţi de 190 miliarde euro până în 2030, perioadă în care se aşteaptă ca profitul net din activităţi curente să crească între 6% -7% între 2020 şi 2030.

"După un deceniu de transformări majore, grupul plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziţiei energetice, alături de o dezvoltare durabilă şi profitabilă pentru a crea valoare în comun cu toţi stakeholderii şi randamente atractive pentru acţionari. EBITDA din activităţi curente la nivel de Grup este estimată să crească cu o rată anuală compusă - Compounded Annual Growth Rate (CAGR) - de 5% în timp ce profitul net din activităţi curente se aşteaptă să crească cu o rată CAGR de 6% -7% între 2020 şi 2030. Grupul se aşteaptă să mobilizeze investiţii de 190 de miliarde de euro în perioada 2021-2030, stimulând decarbonizarea, electrificarea consumului precum şi activităţile de business de tip platformă pentru a crea valoare sustenabilă împărţită între toţi stakeholderii şi profitabilitate pe termen mediu şi lung", a anunţat marţi grupul.

Grupul intenţionează să investească direct aproximativ 160 de miliarde de euro, din care peste 150 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership şi aproximativ 10 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, stimulând şi investiţii de aproximativ 30 de miliarde de euro de la terţi. În modelul de afaceri tradiţional, numit „Ownership”, platformele digitale reprezintă un factor de amplificare a business-ului prin susţinerea profitabilităţii investiţiilor, iar modelul „Stewardship” catalizează investiţiile terţilor în parteneriat cu Enel sau în care platformele sunt un generator de afaceri.

"Cu acest nou plan strategic stabilim  direcţia pentru următorii 10 ani, mobilizând 190 de miliarde de euro în investiţii pentru a ne atinge obiectivele într-un deceniu plin de oportunităţi. Pentru a face posibilă această viziune, ne putem baza pe leadershipul nostru recunoscut în domeniul utilităţilor ţinând cont de trei elemente principale, toate conduse de un model inovator bazat pe utilizarea de modele tip platforme. În primul rând, în calitate de 'Super Major' în sectorul energiei regenerabile, operăm cel mai mare portofoliu privat de centrale regenerabile din lume. În plus, avem o reţea globală fără egal, în care modelul de operare în platforme duce la îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea, rezilienţa, eficienţa şi flexibilitatea. Nu în ultimul rând, ne bazăm pe cea mai mare bază de clienţi din întreaga lume iar, prin intermediul platformelor noastre de afaceri, oferim acestora servicii inovatoare şi oferte integrate. În următorul deceniu, vom consolida trendul de creştere a valorii sustenabile create în comun cu toţi stakeholderii, care se reflectă, într-o remuneraţie atractivă pentru acţionarii noştri", spune Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

În ceea ce priveşte investiţiile planificate în cadrul modelului de afaceri Ownership, aproape jumătate din investiţii vor fi alocate Diviziei Globale Producţie de Energie, în timp ce pentru energii regenerabile investiţiile vor totaliza aproximativ 70 miliarde de euro, sumă prin care capacitatea instalată se aşteaptă să ajungă la aproximativ 120 GW până în 2030, de 2,7 ori mai mare decât nivelul de aproximativ 45 GW din prezent.

Acest obiectiv va fi realizat pe baza portofoliului de proiecte de circa 140 GW din prezent, cu ajutorul modelelor de business Dezvoltare, Proiectare, Construcţie şi Operare&Mentenanţă, derulate prin platforme implementate la nivel global în grup.

Se aşteaptă ca aproximativ 46% din investiţii să fie alocate pentru divizia Infrastructură şi Reţele, pentru îmbunătăţirea calităţii şi rezilienţei, noi conectări şi digitalizarea infrastructurii, rezultând într-o bază de active reglementate la nivel de grup (Group Regulated Asset Base - „RAB”) de aproximativ 70 miliarde de euro în 2030 şi peste 90 de milioane de utilizatori finali 100% digitalizaţi prin contoare inteligente.

Această ţintă are în vedere extinderea digitalizării la un nivel fără precedent, precum şi folosirea expertizei extinse în digitalizare şi valoarea proprietăţii intelectuale.

Suma rămasă va fi alocată investiţiilor legate de operaţiuni pentru clienţi şi se preconizează că va duce, până în 2030, la o creştere accelerată a valorii acestor operaţiuni. Grupul va susţine electrificarea, accelerând drumul clienţilor către sustenabilitate şi eficienţă energetică, combinând ofertele tradiţionale cu serviciile „dincolo de mărfuri”. Această divizie va beneficia de cea mai mare bază de clienţi din întreaga lume, de platforme digitale şi de un portofoliu integrat de oferte,  în continua dezvoltare.

În ceea ce priveşte investiţiile în cadrul modelului de afaceri Stewardship, grupul se aşteaptă să aloce circa 10 miliarde de euro şi să mobilizeze în plus în jur de 30 de miliarde de euro de la terţi, permiţând investiţii globale de circa 40 de miliarde de euro, în principal pentru energii regenerabile, alături de proiectele pentru fibră optică, e-transport şi flexibilitate.

Grupul va reduce cu 80% emisiile directe de CO2 faţă de nivelul din 2017 (Science-Based Targets initiative, SBTi-certified) şi va contribui la majorarea cu peste 240 miliarde de euro a produsului intern brut în ţările în care Enel este prezent, prin investiţii locale în producţie şi electrificare.

Grupul intenţionează să investească direct în jur de 40 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 38 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership şi aproximativ 2 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, catalizând totodată alte 8 miliarde de euro de la terţi.

Peste 90% din investiţiile consolidate ale Enel vor fi în conformitate cu obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă (ODD). În plus, conform calculelor iniţiale ale Enel, între 80% şi 90% din cheltuielile de capital consolidate ale grupului vor fi adaptate la criteriile taxonomiei UE pentru contribuţia substanţială la atenuarea schimbărilor climatice.

Rata de creştere a investiţiilor faţă de planul anterior este estimată la aproximativ 36%.

În privinţa investiţiilor planificate conform modelului de afaceri Ownership, mai mult de jumătate din investiţii sunt alocate generării globale de energie, cu aproximativ 17 miliarde de euro pentru energii regenerabile, ceea ce va creşte capacitatea instalată consolidată de energie din surse regenerabile la 60 GW până în 2023 (+ 33% faţă de 2020).

Grupul va accelera decarbonizarea prin adăugarea unei capacităţi de energie din surse regenerabile la un nivel care depăşeşte capacităţile termoenergetice dezafectate. Drept rezultat, emisiile de CO2 ale grupului din Scope 1 vor scădea cu peste 30%, din 2020 până în 2023, permiţând grupului să păstreze obiectivul de decarbonizare, bazat pe ştiinţă, pentru 2030 la reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) faţă de anul de referinţă 2017, în conformitate cu scenariul creşterii temperaturii globale cu 1,5 ° C.

Aproximativ 43% din sumă va fi alocată diviziei Infrastructură şi Reţele. Se aşteaptă ca accelerarea cheltuielilor de capital să crească baza activelor reglementate a grupului cu 14% faţă de 2020, ajungând la aproximativ 48 de miliarde de euro în 2023.

Restul sumei va fi alocată către divizia clienţi. Se estimează că valoarea portofoliului Business to Customer (B2C) va creşte cu circa 30%, iar cea a Business to Business (B2B) cu circa 45%, datorită eliminării tarifelor reglementate, în principal în Italia, şi electrificării consumului de energie care va necesita servicii „altele decât vânzarea de energie”.

În ceea ce priveşte investiţia în cadrul modelului de afaceri Stewardship, grupul estimează să investească în plus circa 2 miliarde de euro şi să catalizeze în acelaşi timp investiţii de 8 miliarde de euro de la terţi, permiţând cheltuieli de capital în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, în principal pentru energii regenerabile, proiecte de fibră optică, e-transport şi flexibilizare.

Rezultatul acestor investiţii va aduce, în toate companiile, o creştere de două cifre în perioada de trei ani a  planului. Capacitatea regenerabilă gestionată este estimată să ajungă la aproximativ 8 GW în 2023, mai mult decât dublu faţă de 2020.

În plus, cu Enel X, grupul îşi propune să crească numărul autobuzelor electrice de peste 6 ori, până la aproximativ 5.500 de unităţi în 2023, precum şi să sporească capacitatea de echilibrare a reţelelor prin managementul consumului de energie la 10,6 GW (+1,8 ori faţă de 2020) şi capacitatea de stocare la 527 MW (+4,2 ori faţă de 2020). În cele din urmă, în 2023, se estimează că Enel X va ajunge la aproximativ 780.000 de puncte de încărcare publice şi private puse la dispoziţie în întreaga lume (+4,5 ori faţă de 2020).

La nivel de grup, EBITDA din activităţi curente se aşteaptă să fie cuprinsă între 20,7 şi 21,3 miliarde de euro în 2023, ceea ce implică o rată CAGR de 5%-6%. Profitul net din activităţi curente se aşteaptă să fie cuprins între 6,5 şi 6,7 miliarde de euro în 2023, pentru o rată CAGR de 8% până la 10%, inclusiv datorită optimizării continue a managementului financiar al Grupului - în special printr-o creştere a finanţării sustenabile, care va reprezenta circa 50% din totalul datoriei brute în 2023 - determinând un cost mai scăzut al datoriilor.

"Enel a stabilit o politică de dividende simplă, previzibilă şi atractivă pentru această perioadă. Acţionarii vor primi un dividend pe acţiune fix garantat (DPS) în creştere în următorii trei ani, cu un obiectiv de 0,43 euro / acţiune în 2023, ceea ce se traduce într-o rată CAGR de aproximativ 7%", mai arată grupul.

În prezent, Enel operează cea mai mare reţea privată de distribuţie a energiei electrice la nivel global, cu o reţea electrică de peste 2,2 milioane de kilometri pentru peste 74 de milioane de utilizatori finali, peste 60% dintre conexiuni fiind deja digitalizate.

Prin Enel Green Power, cel mai mare jucător privat pe piaţa energiei regenerabile din lume, Enel are în prezent o capacitate instalată de peste 47 GW de energie din surse regenerabile, ajunsă astfel la un nivel mai mare decât cel al capacităţilor termoenergetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.