Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Enel vrea să reducă cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

enel
sigla Enel

Grupul energetic italian Enel se angajează să reducă emisiile sale directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, faţă de anul 2017 ca punct de pornire, ceea ce face ca grupul italian să fie unul dintre producătorii de energie care s-au angajat din timp să reducă emisiile, în conformitate cu versiunea actualizată din aprilie 2019 a iniţiativei Science Based Targets (Obiective Bazate pe Ştiinţă - SBT) potrivit news.ro

Mai mult, Enel s-a angajat să diminueze cu 16% emisiile indirecte din vânzarea de gaze naturale pe piaţa de retail până în 2030, începând cu anul 2017 ca punct de pornire.

În atingerea obiectivului de zero emisii, până în 2021 grupul Enel îşi va creşte capacitatea de producţie a energiei regenerabile cu peste 25%, reducând totodată capacitatea termică cu mai mult de 15% faţă de nivelurile actuale.

”Noul angajament, care urmăreşte angajamentul ONU de a adopta obiectivul de a limita creşterea temperaturii globale cu maxim 1,5°C faţă de nivelurile preindustriale, marchează un pas înainte remarcabil în atingerea obiectivului Enel de a ajunge la zero emisii de carbon până în 2050”, informează un comunicat.

Potrivit Enel, SBT este cea mai recunoscută iniţiativă din lume care susţine stabilirea obiectivelor bazate pe ştiinţă ca modalitate de stimulare a angajamentului companiilor de a sprijini tranziţia către o economie cu emisii zero de carbon. Actualizarea iniţiativei din aprilie 2019 a fost realizată în urma publicării din octombrie 2018 a raportului privind încălzirea globală cu 1,5°C de către Grupului interguvernamental al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC).

Angajamentul Enel faţă de iniţiativa SBT, care se încadrează în stategia grupului de a ajunge la emisiile zero până în 2050, este în concordanţă cu reducerile de gaze cu efect de seră necesare pentru a menţine încălzirea globală cu mult sub nivelul de 2°C.

”Prin reducerea emisiilor noastre directe cu 70% prin implementarea acestui nou obiectiv bazat pe ştiinţă, vom fi pe drumul cel bun - cu douăzeci de ani înainte de termenul limită stabilit pentru 2050 - pentru atingerea obiectivului nostru de decarbonizare totală. Fiind una dintre cele mai critice probleme a vremurilor noastre, schimbarea climatică reprezintă o provocare mare, dar şi o oportunitate extraordinară, în condiţiile în care regenerabilele contribuie în mod semnificativ la creşterea şi sustenabilitatea Enel, ca forţă principală pentru crearea de valoare. Strategia noastră ia în calcul Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă, creând valoare financiară şi contribuind în acelaşi timp la crearea unei societăţi cu emisii zero de carbon. Cu rol de cadru global, iniţiativa SBT a stabilit o cale clară pentru corporaţiile care doresc să creeze valoare în urma decarbonizării sustenabile”, a declarat Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

El afirmă că obiectivul general al iniţiativei este ca stabilirea ţintelor bazate pe ştiinţă să devină o practică standard de afaceri.

Noul obiectiv certificat al Enel urmăreşte angajamentul semnat de CEO-ul şi directorul general al grupului, Francesco Starace, din iulie 2019, de a limita creşterea temperaturii globale cu maxim 1,5°C faţă de la nivelurile preindustriale şi de a obţine emisii zero de carbon până în 2050, în linie cu punerea în aplicare a Obiectivului ONU pentru Dezvoltare Durabilă (SDG) 13. Iniţiativa îşi propune să răspundă apelului lansat de ONU în cadrul pregătirii summitului climatic programat pentru 23 septembrie la New York.

Enel a fost una dintre primele companii din lume care a aderat la iniţiativa SBT în 2015, când a certificat un obiectiv bazat pe ştiinţă prin angajamentul de a reduce cu 25% emisiile de gaze cu efect de seră pe kWh până în 2020, faţă de anul 2007. În 2018, emisiile de gaze cu efect de seră pe kWh au fost reduse cu 21% faţă de 2007, iar această tendinţă va continua prin investiţii majore în surse regenerabile, respectiv cheltuieli brute de capital de 11,6 miliarde euro până în 2021.

Iniţiativa SBT este o colaborare între CDP, Pactul Global al Organizaţiei Naţiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) şi World Wide Fund for Nature (WWF). Aceasta oferă companiilor o cale de a identifica de ce resurse şi de cât timp au nevoie pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră având ca obiectiv reducea temperaturilor globale în creştere. Odată cu actualizarea din aprilie 2019, SBT le permite companiilor să stabilească obiectivele de reducere a emisiilor în concordanţă cu cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2018: să limiteze încălzirea globală la maxim 1,5° C faţă de nivelurile preindustriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.