Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ENERGINTELL - Conferință Internațională în România care pune accentul pe preocupările energetice în domeniul securității naționale și business intelligence

Fabiz
energintell

EnergIntell, o conferință internațională remarcabilă intitulată "Preocupări Energetice în domeniul Securității Naționale și al Business Intelligence" (https://energintell.fabiz.ase.ro/) a avut loc în perioada 26-27 octombrie 2023, la București, România, cu scopul de a identifica amenințările și de a dezvolta soluții în domeniul energiei și al informațiilor. Atingerea acestui obiectiv a fost posibilă prin eforturile comune ale Facultății de Administrarea Afacerilor în Limbi Străine din cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE), ale Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" și revistei International Journal of Intelligence and CounterIntelligence. Echipa de organizare a fost coordonată de Dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

"Aș îndrăzni, asemenea lui Parsifal, să formulez întrebările potrivite, în speranța de a ne ghida în căutarea căii dintre ceea ce se dorește și ceea ce este fezabil în situația geoeconomică actuală.

În ce măsură opțiunea pentru independența energetică mai este oportună în aceste zile și pentru care state? Câte țări europene pot avea o ecuație de producție internă diversificată și bine echilibrată pentru a putea aspira la această independență? Versus cât de mult ar trebui să gândim în termeni de interdependență și interconectare sănătoasă, cel puțin la nivel european, astfel încât posibila periclitare a unei surse de energie să poată fi rapid suplinită de o alta?

Există un acord în ceea ce privește necesitatea de a continua și de a accelera eforturile de implementare a energiilor verzi, dar cum și ce putem face pentru a acoperi drumul lung până când energiile regenerabile vor deveni pe deplin suficiente și sustenabile. Resursele de gaze din statele din afara UE pot deveni mai puțin viabile și accesibile din diverse motive geopolitice, precum și din rațiuni economice. Ar putea fi suplimentate prin exploatarea gazelor din Marea Neagră sau chiar a gazelor de șist exploatate prin fracturare hidraulică? Ce impact concret ar avea asupra mediului și care este balanța non-ideologică între riscuri, costuri și beneficii?

Este dezvoltarea producției de energie nucleară, fie prin reactoare mari, fie prin reactoare nucleare mici, NuScale, una dintre soluțiile disponibile pentru europeni?

În ce măsură problema energiei este încă o chestiune exclusivă de securitate națională sau globală și cât de mult este influențată de actori non-statali, economici sau chiar individuali? Unde intervine strategia, unde se intersectează interesele economice și voința companiilor? Și cât de mult influențează fluxurile de informații toate aceste procese?", a spus Mireille Rădoi în deschiderea evenimentului .

Prezentările și discuțiile din 26 octombrie au fost găzduite de bibliotecă, o instituție simbol al legăturii inextricabile dintre trecut și prezent. Aula bibliotecii, în care au avut loc prezentarile principale și discuțiile ulterioare, are o bogată semnificație istorică, fiind gândită de primul rege al României, Carol I, ca nucleu al unei fundații menite să educe tinerele generații.

Conferința a reunit o serie de experți internaționali care au oferit diverse perspective privind intersecția dintre energie, securitate și informații într-un peisaj global din ce în ce mai interconectat și mai volatil. În deschidere au luat cuvântul Mireille Rădoi, Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrare a Afacerilor, și Jan Goldman, profesor de studii de securitate și intelligence la The Citadel, Carolina de Sud. Aceste remarci introductive au pregătit terenul pentru o serie de discursuri principale și de paneluri specializate, la care au participat experți din diferite țări și instituții, precum SUA, Belgia, Franța, Israel, Croația, Bosnia și Herțegovina, Australia și România. Conferința a inclus 6 prezentări principale, urmate de 14 lucrări grupate îm 3 paneluri, o masă rotundă despre evoluțiile viitoare, finalizate cu închiderea lucrărilor la centrala Nuclearelectrica din Cernavodă.

Prezentările au abordat subiecte de actualitate, cum ar fi manipularea fluxurilor de informații de către interesele companiilor și politicile energetice susținută de către Harvey Rishikof de la Asociația Baroului American, sinergii pentru crearea de comunități reziliente prin exploatarea sustenabilă informații despre energie de către Cecilio Ortiz Garcia de la Universitatea din Texas Rio Grande Valley, mediul de securitate al UE de Georgică Panfil de la Colegiul European de Securitate și Apărare, reziliența energetică în contextul războiului modern de Gordon Akrap și Ivan Vrdoljak de la Institutul de Cercetare a Războiului Hibrid din Croația, sau rolul critic al hidrogenului pentru energia regenerabilă din Sudul Australiei, susținut de Michael Goodsite de la Universitatea din Adelaide. Dezbaterile din cadrul panelurilor au încurajat o analiză aprofundată pe trei teme majore: inovațiile în materie de securitate în sectorul energetic, strategiile de informații pentru protejarea resurselor energetice globale și explorarea dinamicii regionale în strategiile energetice și de informații.

Dialogurile din cadrul panelurilor au inclus discuții critice privind energia, provocările în materie de informații, amenințarea teroristă la adresa aprovizionării cu petrol și gaze, conflictele asimetrice, informații de afaceri pentru securitatea energetică și impactul securității cibernetice asupra percepției amenințărilor energetice. Experți precum Vlado Vivoda de la Academia Rabdan, Iulian Chifu de la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning, Ovidiu Raețchi de la Euro-Atlantic Resilience Center, Slawomir Raszewski de la University of East London, Shaul Shay de la Institute for Counter Terrorism, Reichman University sau Narciz Bălășoiu de la Universitatea de Studii Economice din București și-au împărtășit pespectivele și au generat dezbateri consistente.

Rezultatele conferinței, inclusiv metodologiile și perspectivele strategice propuse, au ca scop să contribuie în mod substanțial la explorarea conexiunilor dintre domeniul energiei și intelligence. Cele mai bune lucrări prezentate vor fi revizuite și apoi publicate în International Journal of Intelligence and CounterIntelligence.

Dineul de gală a dovedit faptul că evenimentul a încurajat crearea unei rețele de profesioniști dedicați avansării cercetării, elaborării de politici și soluțiilor practice pentru unele dintre cele mai presante provocări ale timpului nostru. Concluzia comună a participanților a fost că intenționează să contribuie la dezvoltarea edițiilor viitoare.

Pe 27 octombrie, participanții au avut ocazia să viziteze centrala nucleară din România. La Cernavodă, gazdele de la Nuclearelectrica au susținut o prezentare despre companie și au arătat Laboratorul de simulare, care a reprezentat ocazia pentru a întelege cum funcționează centrala și ce scenarii de urgență sunt luate în calcul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.