Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Energoatom, anunț înfiorător: Nu poate monitoriza nivelul radiaţiilor de la Cernobîl

observatornews.ro
Cernobîl

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunţat, luni, că nivelul radiaţiilor din perimetrul centralei nucleare de la Cernobîl riscă să crească, deoarece sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere nu funcţionează, relatează Reuters, potrivit news.ro.

La scurt timp după lansarea invaziei pe 24 februarie, forţele ruse au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei electrice, unde s-a produs cel mai mare accident nuclear, în 1986.

Drept urmare, sistemul de monitorizare a nivelurilor de radiaţii în aşa-numita zonă de excludere de 30 km din pădurile din jurul centralei nu funcţionează în prezent, a anunţat Energoatom într-un comunicat.

”Nu există informaţii despre starea actuală a poluării cu radiaţii a mediului din zona de excludere, făcând astfel imposibil răspunsul adecvat la ameninţări”, se arată în comunicat.

Se spune că incendiile forestiere sezoniere, care au loc cel mai adesea primăvara şi vara, reprezintă o ameninţare deosebită, deoarece serviciul de incendiu forestier din zonă nu a putut funcţiona.

”Nivelurile de radiaţii din zona de excludere şi dincolo de aceasta, nu numai în Ucraina, ci şi în alte ţări, s-ar putea înrăutăţi semnificativ”, se mai precizează în comunicat.

În ciuda prezenţei forţelor ruse, personalul ucrainean a continuat să lucreze non-stop la Cernobîl, deoarece nu a fost posibil schimbul de tură.

Duminică, Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că personalul de la centrală a putut face schimb de tură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.