Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică

www.profit.ro
Engie-GDF SUEZ

Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale al populației, trimite în aceste zile o nouă ofertă de preț celor care nu trecuseră în piața concurențială și cărora le expiră contractele. Prețul oferit începând cu 1 iulie este de 2,7 ori mai mare pentru acești clienți care, au printre cele mai bune prețuri din piață la acest moment. Totuși, scumpirea efectivă va fi mult mai mică, pentru că prețurile sunt plafonate, scrie Economica.net.

Engie a notificat clienții care beneficiau de planul tarifar “Gas Start”, cel plătit de clienții care nu au semnat nimic de la momentul liberalizării încoace și cărora le expiră perioada contractuală actuală, despre noua ofertă de preț. 0,57 lei/kWh preț de furnizare fără TVA sau 0,68 lei/kWh, preț cu TVA, de la 1 iulie.

Este adevărat că acești clienți plăteau acum unul dintre cele mai bune prețuri din piață, prin comparație, de 0,21 lei/kWh de gaz fără TVA. Așadar noul preț oferit acestor clienți este de 2,7 ori mai mare față de ce plătesc acum.

“Te asigurăm că pentru toate ofertele noastre depunem eforturi pentru a asigura prețuri și condiții avantajoase tuturor clienților noștri, indiferent de context. Astăzi, cu atât mai mult, în fața unor condiții dificile, facem tot posibilul să diminuăm efectul creșterilor de preț fără precedent și să găsim soluții, în primul rând, responsabile şi prudente, care, mai presus de toate, să nu afecteze continuitatea alimentării cu gaze naturale a clienţilor noștri.

Actualele prețuri de furnizare sunt puternic influențate de volatilitatea și creșterea prețurilor gazelor naturale, pe fondul incertitudinilor create de contextul actual al pieței”, arată Engie în notificare.

Plafonare de la stat, scumpire de doar 24%

Scumpirea nu va fi însă atât de mare, dacă oamenii vor rămâne la Engie pe acest plan tarifar, pentru că prețul gazelor este plafonat prin lege, însă doar până la 31 martie 2023. Prețul final plafonat pentru populație este de 0,31 lei/kWh, cu toate taxele incluse. Așadar, socotind prețul cu TVA plătit acum de acești clienți Engie și comparat cu cât va fi la 1 iulie, scumpirea va fi de doar 24%. Plafonarea este însă valabilă până la 31 martie 2023. După această dată, în lipsa altor viitoare prevederi, clienții vor plăti acest preț, 0,57 lei/kwh fără TVA, sau 0,68 lei/kWh.

Gas Start, o ofertă cu cântec

Acest plan tarifar este folosit de mulți clienți Engie, adică de cei care de la momentul liberalizării încoace nu au făcut nimic – nu au schimbat nici furnizorul, nici planul tarifar. Potrivit legii, clienții casnici care nu fac nicio alegere vor fi alimentați în continuare de furnizorul lor, în baza ofertei acestuia care, dacă nu este refuzată explicit, este considerată acceptată.

În vara lui 2021, Engie a trimis oferta Gas Start prin care le-a propus acestor clienți un preț de 155 lei/MWh de gaze, preț final fără TVA, (creștere de la 124 de lei) care părea ferm un an. Spunem părea, pentru că Engie a venit cu o notificare în august cum că, având în vedere explozia prețurilor la gaze în piață, prețul va crește la 214 lei/MWh, fără TVA, de la 1 noiembrie. ANRE a amendat atunci și pe Engie pe E.On, pe motiv că firmele cresc prețurile în timpul derulării contractelor și, mai important, a impus revenirea la situația anterioară, anterioară scumpirii.

„În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, a spus ANRE.

Companiile au contestat însă decizia ANRE în instanță, susținând că nu au încălcat legea și, până la judecarea speței, decizia ANRE este suspendată.

Engie este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație. Anul trecut, Engie România a consemnat o scădere cu 86% a profitului față de 2020, până la circa 70 de milioane de lei. Pentru acest an, compania are bugetată o pierdere de 128 de milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.