Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopia greco-catolică şi Episcopia romano-catolică de Oradea își deschid porțile, în cadrul evenimentului 'Noaptea muzeelor'

News.ro
episcopia greco-catolică oradea

Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea îşi deschid porţile, sâmbătă, 3 iulie, pentru a se alătura evenimentului "Muzeele orădene împreună!", în cadrul manifestării europene "Noaptea Muzeelor".

Cu acest prilej, în Catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae" vor fi pregătite pentru public două expoziţii de excepţie ce vor putea fi vizitate, între orele 19 - 24, potrivit agerpres.ro.

Prima este "Expoziţia de artă sacră", care cuprinde exponate valoroase (secolele XVIII - XX) din Eparhia de Oradea, respectiv un fragment de iconostas (Uşile Împărăteşti) din Dumbrava (secol XIX), prăznicare şi icoane din colecţia catedralei, icoane din parohia Săuca (secol XVIII).

"Expoziţia este o premieră absolută, piesele alese cu grijă sunt prima dată expuse, unele dintre ele căpătând o nouă înfăţişare ca urmare a procesului de curăţare. Este o încununare a efortului depus, acela de recuperare şi punere în lumină a patrimoniului mobil al Episcopiei", a anunţat, într-un counict, consilierul cultural al episcopiei, Rodica Indig.

Cea de-a doua este expoziţia de reproduceri de vederi, care cuprinde imagini din Oradea şi din Eparhia de Oradea din vremea episcopului Demetriu Radu. În cadrul expoziţiei, se va putea admira vechiul turn al Catedralei, vechiul Palat Episcopal din Oradea, imagini inedite din staţiunea Stâna de Vale, Palatul Episcopal din Beiuş.

"Imaginile sunt alese să reprezinte realităţi de început de secol XX, respectiv anii 1903 - 1920, când păstor al diecezei de Oradea era episcopul Demetriu Radu. Vederile fac parte dintr-o colecţie privată şi ne-au fost puse la dispoziţie cu prilejul acestui eveniment", a menţionat Rodica Indig.

Cripta va fi deschisă pentru vizitare şi rugăciune la mormintele iluştrilor canonici şi episcopi de Oradea Mare.

Episcopia Romano-Catolică de Oradea oferă publicului posibilitatea de a vizita sâmbătă în acelaşi interval orar, 19 - 24, o serie de obiective de interes: Catedrala Romano-Catolică cu hramul Ridicarea la cer a Maicii Domnului - str. Şirul Canonicilor nr. 4A; Colecţia de artă ecleziastică în Palatul Episcopal, etajul I (se vizitează zona amenajată a Palatului episcopal aflat încă în curs de restaurare) - str. Şirul Canonicilor nr. 2, precum şi Muzeul de istorie farmaceutică - str. Republicii nr. 33.

Accesul în locaţiile amintite se va face cu respectarea normelor sanitare preventive, intrarea în grupuri organizate, cu măsurarea temperaturii vizitatorilor şi purtarea măştii de protecţie în incinta imobilelor.

Organizator şi coordonator al evenimentului "Muzeele orădene împreună!" este Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, instituţie care a anunţat o listă cu 14 muzee şi obiective care vor putea fi vizitate cu acest prilej.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.