Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopii catolici din Franţa s-au angajat să recunoască și să despăgubească victimele actelor de pedofilie

protv.md
preot

Episcopii catolici din Franţa au decis luni să creeze un mecanism care să le recunoască şi să le despăgubească pe victimele actelor de pedofilie comise de reprezentanţi ai Bisericii Catolice şi s-au angajat, totodată, să susţină un fond de compensaţii "prin cesionarea de bunuri imobiliare sau prin contractarea unui împrumut", informează AFP.

Prelaţii francezi, reuniţi în Lourdes, un oraş emblematic al pelerinajului catolic, aflat în sud-vestul Franţei, au anunţat o serie de măsuri concrete, după ce au recunoscut vineri "responsabilitatea instituţională" a Bisericii Catolice faţă de actele de pedofilie şi "dimensiunea sistemică" a acestora.

"O instanţă naţională independentă de recunoaştere şi de reparaţie", condusă de un jurist, va fi înfiinţată pentru a instrumenta solicitările formulate de victimele actelor de violenţă sexuală, a explicat în faţa jurnaliştilor preşedintele Conferinţei episcopilor din Franţa (CEF), Eric de Moulins-Beaufort.

Noua structură va fi prezidată de Marie Derain de Vaucresson, o expertă în apărarea drepturilor copilului, care va înfiinţa "o echipă proprie la alegerea sa", după modelul comisiei independente privind abuzurile sexuale din cadrul bisericii franceze (CIASE), ale cărei concluzii au zguduit întreaga Biserică Catolică la începutul lunii octombrie.

Marie Derain de Vaucresson, directoare în Ministerul Justiţiei şi a cărei misiune va începe imediat, "va stabili regulile de funcţionare a acestei comisii", a adăugat Eric de Moulins-Beaufort. "Noi îi vom furniza mijloacele pentru a îndeplini această misiune (...) de despăgubire individuală a persoanelor care au fost victime", a continuat episcopul francez.

"Reparaţia financiară va face parte din reacţia instituţiei, dar nu într-o manieră automată", a precizat la rândul ei Marie Derain de Vaucresson pentru cotidianul La Croix, subliniind că "acest lucru va depinde cu adevărat de fiecare victimă".

"Unele şi-au exprimat simpla nevoie de a şti dacă agresorul lor mai este încă în viaţă, altele au dorit să întâlnească o persoană vizată de situaţia lor - abuzatorul însuşi sau episcopul din epocă", a precizat jurista franceză.

Episcopii din Franţa au decis să alimenteze fondul de despăgubire a victimelor actelor de pedofilie din cadrul bisericii "prin cesionarea de bunuri imobiliare ale Conferinţei episcopilor din Franţa şi ale diocezelor".

Dacă va fi necesar, "un împrumut va putea fi contractat pentru a anticipa nevoile proiectului", a adăugat episcopul Eric de Moulins-Beaufort.

Episcopii francezi au mai promis "acţiuni caritabile" şi "un calendar al măsurilor", pentru a asigura "o traducere corectă" în practică a celor 45 de recomandări formulate de CIASE, comisia condusă de Jean-Marc Sauvé.

Raportul Sauvé, publicat în urmă cu o lună, a estimat la 330.000 numărul persoanelor de peste 18 ani care au fost după anul 1950 victime ale unor violenţe sexuale - atunci când erau minore -, comise de clerici, călugări şi de persoane care aveau legături cu Biserica Catolică.

"Suntem uşuraţi că vom putea să acţionăm, pentru că biserica noastră (...) nu poate fi o instituţie (...) afundată în autoglorificare", a precizat Eric de Moulins-Beaufort, revenind asupra recunoaşterii responsabilităţii Bisericii Catolice.

Verificare sistematică

El a anunţat înfiinţarea a nouă "grupuri de lucru" responsabile cu analizarea "administrării" bisericii, în contextul în care mai multe colective de credincioşi solicită mai multe locuri pentru laici în rândul instituţiei, inclusiv pentru femei.

Puţin mai devreme, arhiepiscopul de Reims a anunţat, în discursul său de închidere a reuniunii, că episcopii francezi i-au cerut papei Francisc să îi ajute "prin trimiterea unei persoane" de încredere, care să examineze felul în care ei se ocupă de victimele actelor de pedofilie şi de agresorii acestora.

Printre aceste măsuri, episcopatul francez a decis să ceară verificarea "sistematică" a antecedentelor judiciare ale oricărui agent pastoral (laic, persoană consacrată, cleric) care lucrează cu minori.

Ei au confirmat şi crearea unui tribunal penal canonic interdiocezian în Franţa, care va intra în vigoare în aprilie 2022. Compus din laici, persoane consacrate şi preoţi, viitorul tribunal va trebui să practice o dreptate mai specializată şi mai competentă în cadrul Bisericii, potrivit Agerpres.ro.

Alte măsuri de drept canonic, asociate Vaticanului, vor fi transmise papei Francisc. Membri ai Comisiei Sauvé, Eric de Moulins-Beaufort şi preşedinta CORREF (ordine religioase) Veronique Margron, se vor întâlni cu Suveranul Pontif la Roma, pe 9 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.