Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopii din Ucraina și Polonia trag un semnal de alarmă: 'Războiul este o înfrângere pentru toți și o crimă împotriva lui Dumnezeu'

facebook.com
preot catolic popa

Într-o declarație comună, episcopii din Polonia și Ucraina își exprimă îngrijorarea cu privire la eșecul negocierilor dintre Moscova și Occident și cu privire la trupele și armele rusești acumulate la granița cu Ucraina. „O situație”, scriu episcopii, „care amenință Europa Centrală și de Est și pe care comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o depășească prin diplomație”, informează Vaticannews.va.

“Orice război este o nenorocire și nu poate fi niciodată o modalitate adecvată de a rezolva problemele internaționale. Este întotdeauna o înfrângere pentru umanitate”. Astfel se evidențiază în declarația comună a episcopilor catolici din Polonia și Ucraina, referindu-se la criza dintre Ucraina și Rusia. Situația tensionată este urmărită îndeaproape și de papa Francisc care, duminică, 23 ianuarie a.c., la Angelus, a cerut o zi de rugăciune pentru pace în Ucraina, cu desfășurare miercuri, 26 ianuarie.

Din acest motiv, reiterează membrii episcopatului polonez și ucrainean, „căutarea unor metode alternative la război pentru a rezolva conflictele internaționale a devenit astăzi o necesitate urgentă, deoarece puterea terifiantă a instrumentelor de distrugere disponibile chiar și pentru puterile medii și mici și legăturile tot mai puternice existente între națiunile din întreaga lume fac dificilă sau chiar practic imposibilă limitarea efectelor conflictului”. Apelul adresat guvernanților este ca aceștia „să se abțină de la război”, iar apelul adresat liderilor este „de a retrage imediat ultimatumurile și de a nu profita de alte țări ca monedă de schimb”.

În plus, orice divergență de interese „ar trebui rezolvată nu prin utilizarea armelor, ci prin acorduri” – se mai spune în declarația comună. „Comunitatea internațională”, se reiterează, „ar trebui să își unească eforturile în spirit de solidaritate și să sprijine, în toate modurile posibile și în mod activ, societatea amenințată.

În comunicat, semnat de arhiepiscopul major Sviatosłav Szewczuk, primat al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, de monseniorul Stanisław Gądecki, președinte al Conferinței Episcopale din Polonia și de alți înalți prelați ai celor două Biserici se amintește că „regimurile totalitare din secolul al XX-lea au adus lumii experiențe tragice de război și teroare politică, ignorând autoritatea lui Dumnezeu” și că războiul, potrivit constituției pastorale privind Biserica în lumea contemporană ‚Gaudium et spes’, „este o crimă împotriva lui Dumnezeu și împotriva umanității înseși și trebuie condamnat cu fermitate și fără ezitare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.