Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopii italieni i-au vorbit papei Francisc despre HAOSUL în care se află Biserica: Pandemia a semănat teamă în rândul oamenilor. Creşte frica, scade speranța

Papa Francisc l-a primit în audienţă pe preşedintele Conferinţei Episcopale din Italia, cardinalul Gualtiero Bassetti, arhiepiscop de Perugia-Città della Pieve împreună cu trei vice-preşedinţi şi cu secretarul general. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 27 februarie. În cursul audienţei, cardinalul Bassetti a evidenţiat importanţa unei mişcări pornită "de jos" pentru a stabili priorităţile.

"Întâlnirea a decurs foarte bine" – a spus preşedintele episcopatului italian, intervievat de colega noastră Debora Donnini, de la Vatican News. Conversaţia a durat circa o oră, pontiful dorind să se întâlnească cu întreaga conducere a Conferinţei Episcopale din Italia.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

În cadrul audienţei acordată, la 30 ianuarie 2021, participanţilor la întâlnirea promovată de Oficiul Catehetic Naţional din cadrul Conferinţei Episcopale din Italia, papa Francisc a evidenţiat necesitatea de a se începe procesul unui Sinod naţional, comunitate cu comunitate, dieceză cu dieceză. Pornind de la acest îndemn, episcopii italieni prezenţi la întâlnirea cu Sfântul Părinte i-au prezentat pontifului un proiect privind un parcurs sinodal.

Referindu-se la timpul necesar pentru organizarea acestui proces sinodal, cardinalul Bassetti a spus: «Din păcate, trebuie să ţinem cont de situaţia în care trăim şi de această pandemie care a lovit comunităţile creştine, atât la nivelul diecezelor cât şi al parohiilor. De aceea, acum este cu mult mai necesar decât în timpurile normale ascultarea persoanelor pentru a elabora propuneri care să ţină cont şi de diferenţele care apar în diferitele teritorii care alcătuiesc ţara. Dacă Italia a fost întotdeauna o ţară diversificată, acum pandemia a accentuat şi mai mult aceste diferenţe. De aceea, este necesar să se ia în considerare – în opinia mea – trei elemente. Primul este raportarea la exortaţia apostolică "Evangelii Gaudium" în care papa Francisc vorbeşte despre o convertire pastorală. Apoi, Sfântul Părinte vorbeşte despre fraternitatea solidară, care se exprimă, în mod firesc, prin fapte; fiind apropierea fraternă pe care creştinii trebuie să o trăiască. Şi, desigur, toate acestea implică o formare eclezială accentuată. Acesta mi se pare a fi terenul pe care trebuie să ne mişcăm, principalele domenii ale acestui angajament sinodal.»

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Întrebat despre modul în care trăieşte Biserica din Italia această perioadă a Postului Mare, în contextul situaţiei de urgenţă cauzată de pandemia de coronavirus, care s-a dezlănţuit în urmă cu un an, preşedintele Conferinţei Episcopale din Italia a spus: «Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare. Este îngrijorătoare şi din cauza scăderii prezenţei la Biserică, ca urmare a limitărilor necesare dar şi a unei mentalităţi de tip "privat" a trăirii credinţei, care a pătruns mai ales în rândul copiilor, al tinerilor şi chiar al familiilor. Acum se văd mai rar la Sfânta Liturghie copii şi tineri. De aceea, apropierea de Biserică a tinerilor reprezintă o provocare.

Pandemia a semănat teamă în rândul oamenilor şi cu cât creşte frica şi neîncrederea cu atât scade speranţa. Această teamă se reflectă şi în privinţa natalităţii, care s-a redus la jumătate. De aceea este necesară atingerea punctelor forte ale Evangheliei; trebuie să-i scuturăm puţin pe oameni din această toropeală care pare să-i prindă pe toţi într-atât încât nu mai există altceva înafara pandemiei, de care este necesar să te aperi. Este un lucru sacrosanct să te aperi, dar nu până punctul de a te închide, mai ales faţă de ceilalţi, faţă de valorile Evangheliei.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Am spus foarte clar că nu sunt adeptul creșterii taxelor, mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pentru a aduce venituri la buget’

Prin urmare, este cu adevărat necesară elaborarea unor propuneri de viaţă creştină, recuperarea sentimentului de colaborare, a valorii planificării. Papa ne îndeamnă să implementăm continuu noi proiecte, pentru că altfel se riscă stagnarea, băltirea. Trebuie urmărită nu atât obţinerea unor rezultate excelente, cât mai ales implementarea unor proiecte, folosirea creativităţii pentru propuneri concrete care să favorizeze acţiunea de planificare în dieceze şi parohii.»

Citește și: Situație dificilă pentru Călin Popescu-Tăriceanu: ÎCCJ a dat undă verde pentru începerea judecării pe fond .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.