Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopii polonezi atrag atenţia guvernului de la Varşovia să nu pericliteze reconcilierea cu Germania

EUCham
polonia, EU

Episcopii polonezi au atras vineri atenţia guvernului conservator naţionalist de la Varşovia asupra riscului de a 'anihila' încrederea şi reconcilierea polono-germană, în contextul în care acesta vrea să relanseze chestiunea compensaţiilor germane pentru Al Doilea Război Mondial, relatează AFP. Într-o scrisoare publicată pe site-ul Episcopatului Poloniei, episcopii insistă pe "marea valoare" a reconcilierii care "defineşte relaţiile polono-germane de peste un sfert de secol", după căderea comunismului.

Potrivit episcopilor, chestiunile bilaterale nesoluţionate trebuie reglate printr-o 'diplomaţie raţională", în locul "anihilării încrederii dificil de obţinut, trezind emoţii sociale negative". Prelaţii au reamintit momente puternice ale reconcilierii între cele două ţări, iniţiată printr-o scrisoare a unor episcopi polonezi din 1965 adresată omologilor lor germani, conţinând formula devenită celebră "Vă iertăm şi vă cerem iertare". "Ţinând cont de realizările procesului de reconciliere, ne exprimăm speranţa că persoanele în funcţii de răspundere din ţara noastră şi relaţiile internaţionale vor construi pe acest capital", au subliniat episcopii, membri ai unui comitet episcopal cu contacte cu episcopatul german. "Este uşor să pierzi (această valoare) prin decizii iraţionale şi chiar prin cuvinte precipitate", şi-au exprimat ei îngrijorarea.

Chestiunea compensaţiilor de război germane, considerată ca închisă de mulţi ani, a fost relansată la 28 iulie de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist aflat la putere (PiS). Joi, premierul polonez Beata Szydlo, provenită din rândul PiS, a declarat că ţara sa are "dreptul" la compensaţii, dar că "decizia politică" de a face o astfel de solicitare nu a fost încă luată.

Berlinul a respins imediat punctul de vedere al Poloniei. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a subliniat vineri că Germania nu are de plătit compensaţii de război Poloniei, subiectul fiind reglat "din 1953". "Din punctul de vedere al guvernului federal, nu există niciun motiv de a pune la îndoială validitatea juridică a renunţării la compensaţii din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este definitiv reglată dintr-un punct de vedere legal şi politic", a spus purtătorul de cuvânt. El a subliniat că Varşovia "a confirmat (că renunţă la compensaţii) în mai multe rânduri, în special în 1970 şi 2004". Această nouă dispută germano-polonă se înscrie în contextul tensiunilor tot mai mari între Varşovia şi UE, care este îngrijorată de evoluţia statului de drept în Polonia din cauza unor reforme controversate. Angela Merkel a spus la sfârşitul lunii august că 'nu poate tăcea' în faţa atingerilor aduse statului de drept în Polonia, conform Agerpres.

Comisia Europeană a ameninţat de asemenea cu declanşarea aplicării Articolului 7 din Tratatul UE dacă Polonia îşi menţine reformele în starea actuală. Această procedură inedită poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.