DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Episcopul Chesarie Căpățână, evocat ca ierarh vizionar și deschizător de drumuri la Buzău

basilica.ro
simpozion chesarie

Episcopul Chesarie Căpățână a fost comemorat joi, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, unde a avut loc Simpozionul „Episcopul Chesarie al Buzăului (1825-1846) 175 de ani de la intrarea sa în veșnicie”. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, potrivit basilica.ro.

Personalitatea providențială a episcopului din prima jumătate a secolului al XIX-lea a fost reliefată de cuvântul de deschidere rostit de Înaltpreasfinția Sa, intitulat „Chesarie-ierarhul vizionar, deschizător de drumuri”.

Despre viața și misiunea socială a Episcopului Chesarie, actualul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei a subliniat: „vlădica Chesarie a purces pe un drum lung și anevoios, de revigorare a vieții sociale, culturale și gospodărești, care a presupus traducerea în faptă, timp de două decenii, a unui temerar program de rectitorire a Eparhiei Buzăului, în toate compartimentele vieții sale bisericești”.

„În această logică, a prețuirii și recunoștinței față de arhipăstorii istoricei Eparhii a Buzăului, în frunte cu marele Episcop Chesarie Căpățână, am gândit toate proiectele de restaurare, înfrumusețare și îmbogățire a patrimoniului cultural bisericesc încredințat Nouă spre administrare, proiecte inițiate și derulate pe parcursul celor aproape nouă ani de slujire ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei” a mai adăugat ierarhul.

Citește și: Ex-demnitarul Costoiu RUPE TĂCEREA la ICCJ - A indicat-o pe Ecaterina Andronescu drept...

La sesiunea de comunicări au prezentat lucrări științifice: pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (FTOUB), prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, arhim. asist. univ. dr. Chiril Lovin, de la FTOUB, pr. prof. dr. Nicolae Moraru de la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, și prof. Constantin Coman de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău.

După încheierea prelegerilor, a urmat prezentarea volumului pregătit pentru simpozion și a medaliei jubiliare, pe care se află imprimat chipul Episcopului Chesarie.

Manifestările religioase și culturale s-au încheiat cu o slujbă de pomenire pentru Episcopul Chesarie Căpățână, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.