Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Lucian l-a comemorat pe Arhiereul Filaret Musta și l-a decorat pe dr. Virgil Musta, urmașul ierarhului

Basilica.ro
Episcopul Lucian

Episcopul Caransebeșului l-a comemorat pe Arhiereul Filaret Musta luni, la o sută de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Lucian l-a decorat pe descendentul ierarhului, medicul timișorean Virgil Musta, pentru sprijinul oferit semenilor în perioada de pandemie.

Slujba Parastasului s-a desfășurat în cimitirul istoric al Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, unde a fost inaugurat și sfințit monumentul funerar dedicat arhiereului.

După slujbă, Arhimandritul Casian Rușeț, consilier cultural al eparhiei, a evocat personalitatea Arhiereului Filaret Musta (1839-1930), în prezența urmașilor acestuia, a autorităților locale, clericilor și oamenilor de cultură locali.

La eveniment au participat și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

După slujbă și luările de cuvânt, Preasfințitul Părinte Lucian i-a oferit medicului Virgil Musta, stră-strănepot al arhierelui, eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a doua pentru mireni, în semn de omagiu pentru munca depusă în sprijinul semenilor în contextul pandemiei.

Evenimentul a continuat cu un Trisaghion oficiat de Episcopul Caransebeșului la mormântul Arhiereului Filaret Musta și cu sfințirea plăcii funerare recent restaurate.

„Iată, împreună cu familia arhiereului Filaret Musta și împreună cu familia duhovnicească din biserica locală a Episcopiei Caransebeșului, preoți, elevi seminariști, credincioși și credincioase, l-am cinstit pe înaintașul nostru, pe cel care a lucrat mult, frumos și bine în ogorul Domnului, slujind cu timp și fără de timp Biserica și luptând până la sfârșit lupta cea bună, păzind credința cea adevărată și sfântă și săvârșindu-și cu pace călătoria acestei vieți”, a spus părintele episcop.

În încheiere, participanții au vizitat Colecția Muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, unde se găsesc exponate care atestă viața și activitatea Arhiereului Filaret Musta.

Ierarhul a fost director al Institutului de Teologie din Caransebeș, vicar episcopesc și senator în primul Parlament al României Mari (ierarhii erau senatori de drept conform Constituției din 1923, în virtutea principiului reprezentativității, fiind aleși de popor).

Evenimentul a fost organizat și în contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.