Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episod incredibil în Rusia: Ce i-a cerut lui Putin cel care a încercat să-l ASASINEZE pe liderul de la Kremlin

interfax
putin

Cetăţeanul kazah Ilia Pianzin, condamnat în 2013 în Rusia pentru pregătirea unui atentat împotriva lui Vladimir Putin, i-a solicitat preşedintelui rus să-l graţieze, informează cotidianul rus Kommersant, citat de RIA Novosti.

Grupul format din trei tineri - cecenii Adam Osmaev şi Ruslan Madaev, precum şi kazahul Ilia Pianzin - au organizat o bază conspirativă într-un cartier din Odesa, fiind descoperiţi în februarie 2012, după ce în apartament s-a activat în mod accidental o bombă artizanală.

Citește și: Declarație SURPRINZĂTOARE a lui Putin: Ce a spus președintele Rusiei despre Trump

Ruslan Madaev a decedat în explozie, iar Ilia Pianzin, primul arestat, le-a dezvăluit atunci serviciilor de securitate ale Ucrainei că el şi cei doi pregăteau o încărcătură explozivă pentru un atentat împotriva lui Vladimir Putin, pe atunci premier, şi a liderului cecen Ramzan Kadârov.

În august 2012, Ilia Pianzin a fost extrădat din Ucraina şi predat autorităţilor ruse. Al doilea suspect, Adam Osmaev, a fost de asemenea arestat. Televiziunea rusă afirma atunci că cei doi bărbaţi aveau legături cu liderul rebeliunii islamiste din Caucazul rus, Doku Umarov.

Potrivit televiziunii ruse, cei doi suspecţi au declarat cu acea ocazie că au primit instrucţiuni să meargă iniţial la Odesa, pentru a învăţa să confecţioneze bombe, urmând ca apoi să se ducă la Moscova pentru a pregăti un atentat împotriva lui Putin.

În septembrie 2013, Ilia Pianzin a fost condamnat la zece ani de închisoare de către un tribunal de la Moscova 'pentru implicare în proiectul unui atentat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin'.

Cererea de graţiere a lui Pianzin a ajuns zilele acestea la Comisia pentru probleme de graţiere de pe lângă guvernatorul regiunii ruse Samara. Potrivit lui Ilia Pianzin, el 'nu i-a dorit răul lui Putin şi a devenit participant al complotului în mod întâmplător'. El susţine că a fost folosit de cei doi amici care nu i-au spus iniţial despre ce este vorba, iar când a înţeles, nu mai putea să dea înapoi.

Citește și: Anunț ȘOCANT al unui lider de la Moscova: 'Crearea Republicii Moldova a fost o GREȘEALĂ a Rusiei'

'Infracţiunea era îndreptată împotriva dumneavoastră, de aceea am decis să mă adresez chiar dumneavoastră personal', scrie Pianzin în cererea sa de graţiere, anunță Agerpres.

La rândul său, soţia condamnatului a declarat pentru Kommersant că a încercat de două ori să se adreseze lui Putin în timpul 'liniilor telefonice directe' cu cetăţenii. 'Voiam să-i povestesc preşedintelui vostru cât e de greu de una singură să lucrezi, să ai grijă de copii şi să mai şi cari tot timpul în cârcă din Kazahstan în regiunea Samara cutii de 20 de kilograme cu fructe şi carne înăbuşită de berbecuţ', a povestit ea. Demersul ei nu a avut succes, precizează Kommersant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.