Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episodul 'Ponta la Baku': Interpretarea lui Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat, duminică, la Iaşi, politica externă din ultima jumătate de an, arătând că, în acest domeniu, România trebuie să aibă 'opţiuni fără dubii', iar 'ambiguitatea' este 'o mare greşeală'.

'De şase luni, parcă nu ştim în ce direcţie s-o luăm. Parcă am vrea puţin şi cu America, parcă am vrea puţin şi cu Germania, ceva mai mult cu China şi, dacă se poate, şi cu Rusia. Dimensiunile României nu-i permit astfel de jocuri. Nici capacitatea economică sau capacitatea militară. România trebuie să aibă opţiuni fără dubii ori ambiguitatea care împinge în politica externă este o mare greşeală. Ani de zile se munceşte la credibilizarea unei abordări, dar încrederea se pierde în câteva zile', a spus Traian Băsescu.

'Marea prietenie româno-chineză, să-i spun aşa, 'marea pretinie', cu marea prietenie şi linguşeală către Federaţia Rusă, prin participarea la festivităţile de la Baku, arată că România este pe punctul de a încerca să facă iarăşi ceea ce făcea Ceauşescu, când acesta credea că România poate fi o putere globală şi făcea jocuri cu toată lumea. Sau credea că le face. Superputerile nu admit parteneriatul sincer sau nu recunosc parteneriatul sincer unei ţări care are o astfel de politică externă. Dacă o vom consolida aşa, în ambiguitate, vor trebui din nou ani de zile pentru a reaşeza România pe o linie credibilă de politică externă', a arătat Traian Băsescu.

El a mai apreciat că relaţia cu Federaţia Rusă reprezintă 'un gest de ambiguitate' în politica externă a României şi l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru prezenţa sa la deschiderea Jocurilor Europene, eveniment care s-a desfăşurat vineri seara la Baku, Azerbaidjan.

'Chiar gestul de a fi la Baku alături de premieri şi preşedinţi din Asia centrală, în condiţiile în care nici un premier din UE n-a fost şi nici un preşedinte european n-a fost acolo ( la Baku-n.r), arată că Victor Ponta nu mai ştie cum să rânjească', a spus fostul preşedinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.