Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a încheiat epoca de aur a Germaniei?

merkel bautura

Ziarul Financiar:

În ultimul deceniu Germania s-a bucurat de ceea ce poate într-o zi va fi cunoscut ca epoca de aur. Cândva considerată bolnavul Europei, această ţară s-a ridicat şi a îndurat recentele crize mult mai bine decât cei mai mulţi colegi de suferinţă. Puterea economică i-a adus şi forţă politică, atât de mare încât Berlinul a ajuns să domine Europa. Echipa naţională a Germaniei a făcut legea la Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.
Şi, poate cel mai important, Germania a devenit un loc unde se poate trăi bine, un loc atractiv nu doar pentru nemţi. Societatea a devenit mai liberală şi mai tolerantă, scrie pentru revista Politico scriitorul şi jurnalistul german Konstantin Richter.
Astăzi, Germania se mişcă, dar pro­gresul este incert. Dispoziţia pu­blicului s-a schimbat radical după ce sute de mii de refugiaţi au intrat în ţară punând presiuni uriaşe pe resurse şi instituţii. Ascensiunea partidului de dreapta antisistem Alternativa pentru Ger­­mania (AfD) poate fi considerată un indicator al fricii de migraţia în masă şi de terorism. Cancelarul An­gela Merkel, cel mai puternic lider al Eu­ropei, pare acum un politician slab şi vulnerabil.
Vulnerabili par şi jucători economici de categorie grea. Proble­mele Deutsche Bank şi Volkswagen sunt în special îngrijorătoare. Deutsche Bank este într-o situaţie deosebită. Profitul i s-a prăbuşit cu aproape 100% în trimestrul II. Poate niciodată această bancă, una dintre cele mai mari din Europa, n-a arătat mai jalnic, iar durerea i se va amplifica. Chiar executivii ei au avertizat că restructurarea poate „deveni mai ambiţioasă“. Deutsche Bank are 100.000 de angajaţi, dintre care peste 45.000 în Germania, notează The Wall Street Journal. Este adevărat că şomajul este la minimul istoric în Ger­ma­nia, dar un val de disponi­bilizări ar acutiza nervozitatea din societate. Riscul cel mai mare pentru această bancă ar putea veni de la expunerea de 42.000 de miliarde de euro pe care o are la produse financiare derivate. Analiştii de la Morgan Stanley estimează că Deutsche are de acoperit până în 2018 o gaură în capital de 9 mi­li­arde de euro, potrivit Bloomberg. În plus, banca are operaţiuni impor­tante la Londra, ale cărei legături cu UE vor fi tăiate dacă Marea Britanie iese din Uniune. Acţiunile Deutsche s-au prăbuşit cu 20% în cinci săptămâni după referendumul privind Brexitul. Economia germană în general dă semne de fragilitate.
Acum, mai nou, a apărut violenţa: a­tacul cu toporul în apropiere de Würz­­burg, împuşcăturile de la Mün­chen, atacul cu macetă din Reut­lin­gen, atentatul sinucigaş din Ansbach. În doar câteva zile, aceste vio­lenţe atroce au zdruncinat o naţiu­ne care deja era pe punctul de a-şi pierde echilibrul.
Ceva bun s-a terminat, sau cel puţin aceasta este senzaţia, şi nimeni nu ştie ce va urma.
Epoca de aur a Germaniei a coincis destul de mult cu timpul în care Merkel a condus guvernul. Când aceasta a candidat pentru postul de cancelar în 2005, ţara tocmai ieşea dintr-o criză. Reformele lui Gerhard Schröder, cancelarul de atunci, înceapeau să-şi facă efectele, dar nemţii, neremarcând revenirea, au votat împotriva lui. Iar când economia a decolat, Merkel a cules fructele.
Astăzi mulţi se tem că vremurile bune au apus. Susţinută de baza industrială puternică, Germania a ieşit aproape nevătămată din criza financiară. În timp ce alţi membri ai UE erau paralizaţI de criza euro – şi învinovăţind austeritatea promovată de Germania pentru necazurile lor – industria exportatoare şi-a continua marşul profitând, printre altele, de o monedă în depreciere. Însă cât de sustenabil este acest model? Cum o mare parte din lume are probleme, o economie atât de dependentă de exporturi nu poate merge înainte la nesfârşit.

Adevărul:

Convenţia Democrată de la Philadelphia, în cadrul căreia Hillary Clinton a devenit oficial candidata democraţilor la şefia Casei Albe, a fost presărată cu momente emoţionante, dar şi amuzante. După ce Michelle Obama a impresionat printr-un mesaj puternic de susţinere a lui Hillary Clinton, fostul preşedinte american Bill Clinton a fost cel care a captat atenţia tuturor, povestind cum a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie.
În a doua zi a Convenţiei Democrate, fostul lider de la Casa Albă a povestit cum a întâlnit-o pe Hillary şi cum a reuşit, în cele din urmă, să o convingă să-i rămână alături la bine şi la rău.
Bill Clinton şi-a început prezentarea vorbind despre „primăvara din 1971“, când a văzut, la cursurile de drept civil, o fată nemachiată, cu părul blond, care era foarte sigură pe sine. După ore, a mers în spatele ei şi a încercat să găsească o cale de a intra în vorbă cu ea, însă nu a avut curajul nici măcar să o atingă pe umăr. A mai văzut-o de câteva ori în zilele care au urmat, iar apoi, când amândoi se aflau la bibliotecă, a văzut-o din nou şi a fixat-o cu privirea. Se afla la celălalt capăt al sălii, iar în cele din urmă a simţit că şi ea îl fixează cu privirea. Fata şi-a închis cartea, şi a venit hotărâtă la el. „Ascultă, dacă ne uităm unul la celălalt, n-ar fi rău să aflăm cum ne numim. Eu sunt Hillary Rodham. Tu cine eşti?“, a istorisit Bill Clinton, adăugând că în acel moment a rămas fără cuvinte, ceea ce nu se întâmplă prea des.
Fostul preşedinte a reamintit momentele grele şi cele fericite alături de Hillary, care i-a respins de două ori cererea în căsătorie, până când „a treia oară a venit momentul magic“.
Printre anecdote şi momente de tandreţe, care au stârnit aplauzele şi râsetele asistenţei, fostul preşedinte a ţinut să sublinieze vocaţia soţiei sale pentru îmbunătăţirea vieţii celorlalţi, mai ales a copiilor, şi lupta ei pentru o ţară mai bună.   „Este al naibii de bună pentru a face schimbări“, a spus Bill despre soţia sa, fosta primă doamnă, fostă senatoare şi fostă secretar de stat. „Nu s-a mulţumit niciodată cu status quo-ul ei, mereu a vrut să împingă mingea înainte“, a spus Bill, care s-a amuzat comentând că, în cazul în care soţia sa va deveni în noiembrie preşedintă a ţării, el va deveni „primul domn“ al Statelor Unite ale Americii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.