Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria îi pune bețe-n roate Laurei Codruța Kovesi: Decizia luată de Camera procurorilor a Consiliului Judiciar Suprem

kovesi aripi

Camera procurorilor a Consiliului Judiciar Suprem (CJS) a decis să încheie procedura de selecţie pentru procurorii europeni delegaţi din partea Bulgariei întrucât niciunul dintre candidaţi, conform procedurii actuale, nu a întrunit minimul necesar de şase voturi, informează miercuri BTA, potrivit Agerpres.

Astfel, Camera procurorilor a CJS bulgar este incapabilă să propună imediat noi nominalizări pentru Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul european), instituţie care şi-a început marţi activitatea.

Membrii Camerei vor examina dacă va începe o nouă procedură de selecţie a candidaţilor sau dacă regulile de selecţie trebuie să fie modificate.

Bulgaria are dreptul la 10 poziţii de procuror european delegat în cadrul EPPO. În 18 februarie, Bulgaria a trimis EPPO numele a zece propuneri de procurori europeni delegaţi, dar şase dintre aceşti procurori au fost respinşi de Colegiul EPPO în 7 aprilie întrucât nu îndeplineau criteriile de eligibilitate.

Stefan Petrov, membru al Camerei procurorilor, a indicat că România şi Bulgaria sunt în situaţii similare: doar şase dintre cei 15 candidaţi propuşi de România au fost desemnaţi, iar restul de nouă trebuie să-şi retrimită dosarele până la 27 iunie, după care se va desfăşura o nouă procedură de selecţie.

EPPO, care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Activitatea EPPO va fi complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au optat să nu participe la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.