Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Epurările lui Erdogan au ajuns la alt nivel: Celebritățile sunt pe lista neagră

Recep Tayyip Erdogan

Şase actori ai Teatrului Municipal din Istanbul au fost suspendaţi, ei fiind suspectaţi că au sprijinit puciul eşuat din 15 iulie din Turcia, informează joi ziarul Milliyet, preluat de EFE.

Decizia de a-i suspenda pe actori, printre ei artişti de renume care activau de decenii în prestigiosul teatru din Istanbul, a fost luată sub incidenţa stării de urgenţă, decretată de autorităţile de la Ankara după tentativa de lovitură de stat eşuată.

Citește și: OBSEDAT SEXUAL Filmează sub fustele femeilor în supermarket / VIDEO

'Încă de pe vremea Greciei antice, numele nostru este 'actor'. Singurul lucru pe care ştim să-l facem este acesta: facem teatru', a declarat pentru cotidianul Bianet actriţa Sevinç Erbulak, afectată de măsură. 'Vom reveni pe scenă. Sper că această greşeală va fi îndreptată în curând. Arta nu este pentru mişei', a adăugat artista.

'Noi, artişti de teatru, am sprijinit democraţia în multe rânduri, teatrul a sprijinit întotdeauna democraţia. Consider că această decizie este o eroare şi sper că va fi îndreptată în curând', a spus şi actorul Kemal Kocatürk, şi el suspendat, pentru cotidianul Evrensel.

Citește și: A fost publicată constituția apostolică “Vultum Dei Quaerere” a Papei Francisc

'Colegii noştri sunt acuzaţi că nu s-au pronunţat îndeajuns împotriva loviturii de stat', a explicat aceluiaşi cotidian preşedintele sindicatului actorilor municipali, Levent Üzümcü, care a dezvăluit totodată că Kocatürk a făcut închisoare după lovitura de stat din 1980 şi că un alt actor suspendat, Ragip Yavuz, a fost concediat în 1983 printr-un decret al aceleiaşi junte militare.

'Ce treabă au ei cu lovitura de stat sau cu mişcarea?', s-a întrebat Üzümcü, referindu-se la reţeaua de susţinători ai predicatorului turc Fethullah Gülen, exilat în SUA, pe care guvernul de la Ankara îl acuză că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eşuate şi ai cărui simpatizanţi sunt ţinta epurărilor care se fac în prezent în întreaga administraţie turcă.

Citește și: Un nou capitol în istoria umanității se încheie: Ultima fabrică de acest tip se închide

Măsura luată împotriva actorilor, fără aplecare către vreo religie şi care fac parte din mediul artistic din Istanbul considerat mai degrabă de stânga şi în orice caz laic, 'este o manevră menită să distrugă spiritul unităţii şi păcii: nu putem să nu ne întrebăm cui foloseşte această confuzie', a acuzat Üzümcü citat de agerpres.ro.

Citește și: Record mondial: Cel mai mare dans în stil Superman / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.