Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan a pus la cale un plan uriaș: competiție directă cu România

bbc.com
erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdogan a reiterat ambiția Turciei de a deveni unul dintre cele mai importante centre energetice din lume, legând țara de piețele energetice din Europa pentru transportul gazelor naturale rusești, după ce s-a întâlnit la Soci cu liderul rus Vladimir Putin, scrie hurriyetdailynews.com.

„Noi consolidăm cooperarea în sectorul energetic în diferite capitole. Vom realiza diferite proiecte de aprovizionare cu produse energetice în Europa și în lume prin țara noastră. Prin înființarea centrului de gaze naturale în Turcia, se vor face progrese atât în ceea ce privește furnizarea de energie, cât și prețurile”, a declarat Erdoğan reporterilor la întoarcerea sa de la Soci în Turcia.

Erdogan și Vladimir Putin s-au întâlnit față în față la Soci și au discutat în detaliu toate problemele bilaterale și regionale. Erdogan a descris cooperarea Turciei cu Rusia în domeniul energetic ca fiind strategică.

„Am spus deja că vom face din țara noastră un hub energetic. Lucrăm la infrastructură pentru a realiza acest lucru. Ne vom transforma țara într-un important centru de gaze naturale datorită investițiilor noastre din ultimii ani”, a spus el.

Într-o conferinţă de presă din 4 septembrie, Putin a declarat că Gazprom din Rusia şi compania turcă BOTAŞ lucrează la o foaie de parcurs pentru realizarea hub-ului energetic pe teritoriul Turciei.

Erdoğan a declarat că aspirațiile Turciei includ transformarea într-un hub global de gaze mai degrabă decât într-unul regional, subliniind angajamentul lor de a urmări cooperarea energetică cu Rusia în acest scop, bazată pe principiul câștigului de ambele părți.

Pe lângă înființarea unui hub de gaze naturale în zona Traciei, Turcia speră și să stabilească un centru la Istanbul pentru a coordona interesele țării în întregul domeniu energetic, precum și în minerit. „Vom discuta această propunere a noastră cu Rusia”, a sugerat Erdogan. „Ne dorim ca oricine dorește să investească în aceste domenii să aplice la acest nou centru. Îl putem înființa în Centrul de Finanțe din Atașehir [district al Istanbulului]”, a adăugat președintele.

Rusia vrea să revină la sistemul SWIFT

O altă problemă importantă discutată de Erdogan și Putin a fost posibila revenire a Rusiei la inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră. Președintele Erdogan și-a exprimat convingerea că problemele pot fi rezolvate printr-un nou pachet propus de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Rusia are două cerințe principale. Una dintre ele este întoarcerea băncii agricole ruse la sistemul SWIFT”, a spus Erdoğan, adăugând că a doua este rezolvarea problemelor de asigurare a navelor care transportă cereale rusești.

„Două lucruri sunt obligatorii pentru export. În primul rând, plata trebuie efectuată, iar în al doilea rând, navele trebuie protejate cu asigurare”, a spus el, reamintind că Putin s-a plâns că Occidentul nu are intenția de a ridica aceste restricții și de aceea Rusia nu se gândește să revină la inițiativa cerealelor.

Totodată, Erdogan a detaliat starea actuală a medierii Rusiei între Turcia și Siria:

„Permiteți-mi să spun mai întâi acest lucru: Assad urmează pașii normalizării [între Turcia și Siria] sub formatul Turcia-Rusia-Iran-Siria de la distanță, din tribune. El nu se implică în asta”, a declarat Erdogan.

Normalizarea va fi posibilă doar dacă se vor putea realiza progrese în lupta împotriva terorii, procesul politic, întoarcerea refugiaților, a spus Erdoğan, amintind că viceminiștrii celor patru părți au lucrat la aceste probleme în cadrul ultimelor întâlniri.

Turcia așteaptă pași concreti din partea Siriei în lupta împotriva terorii și nu își va schimba poziția până când granițele și cetățenii săi nu vor fi pe deplin în siguranță. „Lupta noastră

împotriva organizației teroriste va continua până când ultimul terorist va fi fost eliminat. Suntem în nordul Siriei pentru a elimina teroriștii de acolo

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.