Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan, atac violent la aliații americani: 'SUA desfăşoară în prezent o serie de comploturi grave împotriva Turciei'

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a denunţat vineri o 'serie de grave comploturi' împotriva Turciei, orchestrate de SUA, într-o reacţie la condamnarea miercuri la New York a unui bancher turc în cadrul unui proces cu privire la eludarea sancţiunilor americane împotriva Iranului, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

'SUA desfăşoară în prezent o serie de comploturi grave. Nu doar pe teren judiciar, ci de asemenea pe teren economic', a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul. Preşedintele turc urmează ca în cursul zilei de vineri să se deplaseze la Paris, unde se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Vezi și: Ieftin și rapid: trucul care te scapă de gheața de pe parbriz fără efort

Mehmet Hakan Atilla, fost director general adjunct al băncii publice din Turcia, Halkbank, a fost condamnat miercuri la New York pentru fraudă bancară şi conspiraţie într-un caz care implică miliarde de dolari. 

'Dacă aceasta este viziunea americană asupra justiţiei, atunci lumea este condamnată', a adăugat Erdogan, referindu-se la acest proces, ce suscită temeri că sancţiunile economice împotriva Halkbank se vor repercuta asupra economiei turce. 

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i pe preşedintele Erdogan şi pe miniştri ai guvernului turc.

Vezi și: Laptele acrit nu trebuie aruncat. Șase întrebuințări inedite

Ankara a respins constant acuzaţiile aduse în cadrul procesului, pe care l-a catalogat drept un 'complot' pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care autorităţile turce îl consideră că ar fi în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen. 

Acest proces reprezintă o 'dovadă tangibilă a cooperării dintre FETO (acronimul utilizat de Ankara pentru a desemna reţeaua condusă de Gulen), justiţia americană, FBI şi CIA', a afirmat joi vicepremierul turc Bekir Bozdag, citat de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.