Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan califică Olanda drept o 'republică bananieră' care 'va plăti'

www.mirajnews.com
Recep Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat duminică Olanda drept o 'republică bananieră' şi a promis acestei ţări că 'va plăti preţul' pentru decizia de împiedica manifestaţii ale comunităţii turce la care urmau să participe miniştri din guvernul de la Ankara, relatează agenţia EFE preluată de agerpres.

Într-un discurs susţinut în localitatea Kocaeli, în estul ţării, Erdogan s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relaţiile cu Olanda. Această ţară a interzis avionului la bordul căruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rotterdam şi a expulzat-o de asemenea pe ministrul turc al familiei, Betul Sayan Kaya, cei doi oficiali de la Ankara dorind să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susţine reforma constituţională promovată de Erdogan. 

'Ce aţi vrea să rezolvăm ? Să vedem! Deocamdată nu aţi plătit preţul. Mai întâi trebuie să plătiţi factura', a spus Erdogan, referindu-se la Olanda. Aceasta 'nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră', a continuat el. 

Premierul olandez, Mark Rutte, al cărui partid liberal îşi dispută la alegerile de miercuri primul loc cu formaţiunea extremei drepte antimusulmane condusă de Geert Wilders, a declarat că a împiedicat desfăşurarea acelor mitinguri 'din raţiuni de securitate'. El a mai spus că doreşte o detensionare a situaţiei, dar nu a prezentat scuzele cerute de autorităţile de la Ankara. 

În replică, Erdogan a afirmat că dacă Rutte 'sacrifică relaţia cu Turcia pentru alegerile (din 15 martie), atunci va plăti preţul'. 'Occidentul şi-a arătat adevărata faţă. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înşelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident', a susţinut Erdogan în intervenţia sa de duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.