Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan către SUA: Dați-ne avioane F16 ca să votăm pentru aderarea Suediei la NATO

infofinanciar.ro
Recep-Tayyip-Erdogan

Congresul SUA ar trebui să avanseze cu procedura de aprobare a vânzării de avioane F-16 către Turcia astfel încât Turcia să poată face pașii necesari pentru ca Suedia să adere la NATO, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de Naftemporiki, scrie Rador Radio România.

„SUA au Congresul lor, noi avem Parlamentul nostru. Nu este nimic de spus (despre candidatura Suediei la NATO) până nu vine o decizie finală de la noi”, a declarat Erdogan reporterilor în timpul zborului de întoarcere dintr-o vizită de două zile în Qatar.

Erdogan a spus că el și-a făcut treaba trimițând protocolul NATO cu privire la Suedia către parlamentul turc în luna octombrie și a adăugat că așteaptă acum ca și omologii lui să facă ceva. „În același timp, treceți asta (n.red. aprobarea vânzării de aeronave F-16) prin Congresul dumneavoastră și vom face și noi pașii noștri (cu privire la Suedia).”

Erdogan a semnat protocolul de aderare a Suediei la NATO și l-a înaintat parlamentului pe 23 octombrie. Pe 16 noiembrie, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului a amânat examinarea protocolului.

Pentru a se alătura alianței, Stockholmul trebuie să aibă aprobarea tuturor membrilor actuali ai NATO, inclusiv a Turciei, membră NATO de mai bine de 70 de ani, care are și a doua cea mai mare armată după SUA.

Ankara exercită presiuni asupra autorităților suedeze să ia măsuri concrete pentru a-i liniști îngrijorările legate de securitate, în special în ceea ce privește sprijinul acordat PKK.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.