Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan devine 'SULTAN'. Se cere o nouă Constituție

Davutoglu Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat rezultatul alegerilor legislative de duminică, în urma cărora Partidul Justiţiei şi Dezvoltări (AKP, islamo-conservator) a recâştigat majoritatea absolută în parlament, apreciind că votanţii s-au pronunţat 'în favoarea unităţii şi integrităţii' ţării, relatează AFP şi DPA. 

'Poporul nostru a exprimat cu claritate în alegerile de la 1 noiembrie că preferă serviciul şi proiectele în locul polemicii', a declarat preşedintele într-un comunicat, în prima sa reacţie la rezultatele scrutinului anticipat de duminică, care a readus, contrar tuturor sondajelor preelectorale şi previziunilor, majoritatea absolută pierdută de partidul lui Erdogan în luna iunie. 

Alegătorii 'au făcut dovada unei voinţe puternice în favoarea unităţii şi integrităţii' Turciei, a adăugat el, apreciind şi că 'rezultatul alegerilor a transmis un mesaj important pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Opresiunea şi vărsarea de sânge nu pot coexista cu democraţia'. 

La rândul său, premierul Ahmet Davutoglu, care conduce AKP, a cerut partidelor din viitorul parlament să colaboreze pentru o nouă constituţie, după cum transmite Reuters. 'Fac apel la toate partidele politice care intră în parlament să elaboreze o nouă constituţie civilă', a declarat Davutoglu, într-un discurs rostit în faţa a mii de susţinătorii ai AKP, la sediul din Ankara al partidului, sub un foc de artificii. 

'Să lucrăm împreună pentru o Turcie în care conflictul, tensiunea şi polarizarea să nu existe şi în care fiecare îl salută pe celălalt în pace', a adăugat şeful guvernului. 

După numărarea aproape a tuturor buletinelor de vot, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a obţinut 49,4% din sufragii, urmând să ocupe 316 din cele 550 de fotolii în parlament, au anunţat canalele de televiziune NTV şi CNN-Turk. 

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 24,5% din voturi, urmat de Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi, ambele formaţiuni obţinând rezultate mai slabe faţă de alegerile din 7 iunie. 

O altă surpriză este şi scorul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), care a reuşit la limită să-şi păstreze locul în parlament, obţinând 10,4% din voturi, puţin peste pragul electoral. Astfel, formaţiunea prokurdă va dispune de 59 de fotolii în parlament, faţă de 80 cât obţinuse la scrutinul din vară. 

Aproape toate sondajele realizate înainte de vot creditau AKP cu 40 până la 43% din intenţiile de vot, insuficient pentru ca formaţiunea preşedintelui turc să poată guverna singură. 

După anunţarea primelor rezultate, premierul Ahmet Davutoglu a descris scorul alegerilor generale ca fiind "o victorie pentru democraţie".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.