Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan l-a dat afară pe rectorul contestat al unei universităţi din Istanbul, numit de el la începutul anului

Twitter
erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a eliberat joi din funcţie pe rectorul unei prestigioase universităţi din Istanbul, a cărui numire la începutul anului declanşase ample manifestaţii în campus, transmite AFP.

Demiterea lui Melih Bulu, care fusese desemnat la 1 ianuarie de Erdogan să conducă Universitatea Bogazici, a fost anunţată printr-un decret prezidenţial publicat în cursul nopţii. Succesorul lui Bulu nu este cunoscut deocamdată, potrivit agerpres.ro.

Decizia lui Erdogan constituie un pas înapoi neobişnuit pentru preşedintele turc, care în general ignoră criticile şi care l-a ales personal pe Bulu, apropiat de partidul său politic.

Această demitere intervine după mai multe luni de mobilizare din partea profesorilor şi studenţilor de la Bogazici, care denunţau numirea de către putere a unui rector pe care îl considerau şi insuficient de calificat.

În săptămânile ce au urmat numirii lui Bulu, sute de studenţi şi de profesori au manifestat aproape zilnic în campus şi în preajma lui pentru a cere plecarea noului rector.

Autorităţile au arestat zeci de manifestanţi, pe care Erdogan i-a comparat cu 'teroriştii'. Într-un gest cu mare încărcătură simbolică, poliţiştii chiar au legat cu lanţuri poarta universităţii pentru a-i împiedica pe studenţi să intre.

În urma represiunii, deosebit de virulentă mai ales împotriva studenţilor LGBT, manifestaţiile de amploare au fost înlocuite cu acţiuni de veghe în campus şi cu o puternică mobilizare pe reţelele sociale.

Universitatea Bogazici, situată în partea europeană a Istanbulului, este una dintre cele mai prestigioase din Turcia. O mai parte a elitei ţării şi-a făcut studiile aici.

Până în 2016, rectorul era desemnat prin alegeri interne, însă, începând din acel an, el este numit în mod direct de Erdogan, o măsură denunţată de mediile academice drept o încălcare a autonomiei universitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.