Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erevanul schimbă macazul: Armenia nu se mai poate baza pe Rusia ca principal partener militar şi pentru apărare

Operation World
Armenia

Armenia nu se mai poate baza pe Rusia ca principal partener militar şi pentru apărare, întrucât Moscova a dezamăgit în mod repetat Erevanul, a declarat premierul Nikol Paşinian, adăugând că ţara sa trebuie să se gândească la apropierea relaţiilor cu Statele Unite şi cu Franţa, notează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Armenia - o fostă mică republică sovietică învecinată cu Georgia, Azerbaidjan, Iran şi Turcia, s-a bazat multă vreme pe Rusia ca mare putere aliată, deşi Paşinian a înfuriat Kremlinul când a pus la îndoială bazele acestei alianţe. "Trebuie să înţelegem cu cine putem menţine relaţii tehnico-militare şi de apărare", a declarat Paşinian la postul public de radio armean, când a fost întrebat despre reforma forţelor armate armene, "Înainte, această problemă era simplă, pentru că nu exista o astfel de chestiune şi nu era nicio dificultate în crearea unui concept. Înainte, 95-97% din relaţiile noastre de apărare erau cu Federaţia Rusă. Acum, acest lucru nu mai poate fi valabil, din motive atât obiective cât şi subiective", a spus liderul armean.

El a subliniat că Armenia ar trebui să se gândească la ce relaţii de securitate ar trebui să construiască cu Statele Unite, Franţa, India şi Georgia. De la căderea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia s-a confruntat cu o concurenţă din partea Statelor Unite pentru dominaţia în fostele republici sovietice, anterior părţi ale Imperiului Rus.

Paşinian a spus că Rusia a dezamăgit Armenia când Azerbaidjanul a lansat o operaţiune militară fulgerătoare, în urma căreia a preluat controlul asupra enclavei separatiste Nagorno-Karabah, ceea ce a declanşat un exod al etnicilor armeni care trăiau acolo. Rusia a argumentat că eşecul lui Paşinian de a gestiona rivalităţile complexe din Caucazul de Sud este de vină pentru înfrângerea luptătorilor etnici armeni în Karabah, în 2023. Azerbaidjanul a acuzat Franţa de plantarea seminţelor unui nou război, prin furnizarea de armament Armeniei - care este curtată şi de Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.