Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroi fără onoare

raed-arafat

Raed Arafat ar trebui să se întrebe de ce a demisionat Ponta și, mai ales, care a fost motivul pentru care oamenii din stradă i-au cerut demisia. A fost vinovat fostul prim-ministru pentru tragedia de la Colectiv? În niciun caz. Nimeni nu i-a imputat asta. A fost vinovat pentru intervenția de după incendiul de la Colectiv? Deși au lăsat mult de dorit, intervențiile sistemelor au fost rezonabile în condițiile date. Deci, nici pentru asta.

Românii ieșiți în stradă i-au cerut premierului Ponta să-și asume răspunderea politică, pentru un tragic eveniment în care a fost evident încă din primele zile că nu doar patronii clubului poartă o vinovăție, ci și instituții ale statului român, sub oblăduirea Executivului.

Astăzi, când s-a mai descoperit un amănunt important din relația între clubul Colectiv și ISU, Raed Arafat se face că nu înțelege care sunt așteptările față de el. Spune că nu e vinovat pentru incendiu, că a fost dezinformat de oamenii din subordine, atunci când, în primele zile, a ieșit pe toate televiziunile să declare că ISU nici nu auzise de clubul Colectiv.

Realitatea e puțin chiar mai complicată decât atât. În învălmășeală manifestațiilor de stradă, numele lui Arafat a fost ocolit. S-au cerut capete mari: Ponta, Oprea, Piedone. Arafat s-a strecurat atât de grațios prin valul de furie încât nu doar că nu a plecat odată cu guvernul din care făcea parte, dar a rămas la butoane și în noul Executiv.

Detalii jenante despre ISU și intervenția de urgență de la Colectiv au tot apărut pe parcurs. Nu, ISU nu știa din septembrie 2015 despre clubul Colectiv, cum arată o investigație de presă. ISU știa de club cu un an înainte, când pompierii au stins un alt incendiu în clădirea Pionierul în care funcționa și locul ”ucigaș” (vezi AICI). De asemenea, funcționari ai ISU au vizitat clubul Colectiv cu puțin timp înainte de incendiu, dar s-au mulțumit să dea niște recomandări, fără să verifice un lucru elementar: avizul pentru situații de urgență. Ei sunt sub o anchetă a DNA.

Dar, desigur, aceste detalii au trecut prea repede de ochiul ager al jurnaliștilor în zilele fierbinți ce au urmat tragediei, iar Arafat a băgat capul la cutie, scoțându-l azi iar, nou-nouț, într-un guvern proaspăt ca un bebeluș.

Așadar, Arafat a fost mințit de oamenii din subordine și a comunicat minciuna publicului, din calitate de demnitar. Știa sau nu știa că e mințit? Greu de răspuns. Impresia generală a cunoscătorilor a fost, încă din noaptea intervenției și zilele care au urmat, că Arafat participa atunci la un spectacol de PR bine pus la punct, în care guvernul trebuia salvat de furia populară. Ce pavăză mai bună poți pune în față decât eroul care a creat SMURD? Numai că eroul avea de răspuns el însuși la niște întrebări și a spus neadevăruri, dar și adevăruri care îl incriminează direct.

Unul din aceste adevăruri stă într-un alt detaliu din noaptea incidentului. ISU a refuzat intervenția ambulanțelor private în noaptea incendiului (vezi AICI), deși BGS, una din companiile care dețin asemenea utilitare, avusese sediul la doi pași de club. Mai târziu, Arafat a declarat că nu a refuzat ajutorul ambulanțelor private, ci le-a trimis să acopere alte urgențe din Capitală. Incredibil! Deci nu conta dacă o ambulanță privată se afla mai aproape de Colectiv în acea noapte, ci conta ca doar Arafat și ambulanțele sale să apară la televizor cum salvează vieți.

Nu e prima oară când Raed Arafat e acuzat că el și al său SMURD au o aplecare specială spre vedetism. Nu e prima oară când se descoperă că Arafat are o problemă cu companii private care pot face parte și ele din sistemul național de urgențe. Interese, simpatii și antipatii? Greu de răspuns.

Dar și mai greu de răspuns pentru dl. Cioloș, abia instalat prim-ministru, care, în fața evidențelor că ISU funcționează netransparent și are probleme mari de funcționare, îi dă chiar domnului Arafat astăzi misiunea, ce credeți?!, să prezinte un plan de reformă a ISU.

Așadar, același domn, responsabil de sistemul de urgențe, care s-a dovedit că funcționează defectuos, primește însărcinarea să îl pună pe picioare. Ceea ce desigur îl savează pe Raed Arafat de o demisie de onoare.

Și Cioloș și Arafat ar trebui să-și mai pună o dată această întrebare: dacă nu era vinovat (și nu era) pentru tragedia de la Colectiv, de ce a demisionat Victor Ponta? De ce n-a fost lăsat să corecteze tot ce n-a funcționat în cazul Colectiv prin legi și ordonanțe de urgență?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.