Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupţia vulcanică de la Grindavik s-a încheiat

vulcan islanda

Erupţia vulcanică de la Grindavik s-a încheiat

Erupţia vulcanică care s-a produs duminică în oraşul-port Grindavik, situat în sud-vestul Islandei, s-a încheiat, a anunţat vineri biroul meteorologic islandez (IMO), potrivit AFP., potrivit Agerpres.

''Este foarte probabil ca magma să nu se mai scurgă în filonul vertical (intruziunea magmei în scoarţa terestră, n.red.), iar erupţia s-a încheiat'', a precizat IMO în cel mai recent buletin.

Mai multe fisuri s-au deschis duminică în apropiere de Grindavik, o localitate situată la circa patruzeci de kilometri sud-vest de Reykjavik, iar una dintre scurgerile de lavă a atins micul oraş portuar, unde a carbonizat trei locuinţe.

Cei câţiva zeci de locuitori care au revenit la sfârşitul lui decembrie în Grindavik au fost evacuaţi de urgenţă cu câteva ore înainte de erupţie.

''Riscul unor alunecări de teren în fisurile apărute în oraş este ridicat'', a mai precizat IMO.

Oraşul, în care locuiesc de obicei aproape 4.000 de oameni, a fost evacuat pentru prima dată pe 11 noiembrie 2023 ca măsură de precauţie după sute de seisme provocate de deplasarea magmei sub scoarţa terestră, semnul premergător al unei erupţii vulcanice.

Rezidenţii au primit permisiunea de a reveni pentru scurt timp la locuinţe după erupţia din 18 decembrie, iar pe 23 decembrie au primit permisiunea de a reveni permanent, însă doar câteva zeci de rezidenţi au ales să revină în Grindavik.

Un număr de 33 de sisteme vulcanice sunt considerate active în această ţară situată în cea mai vulcanică regiune din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.