Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupţia vulcanică din Islanda dă semne de 'stabilizare' (institut meteorologic)

vulcan

Erupţia vulcanică din Islanda dă semne de 'stabilizare' (institut meteorologic)

Erupţia vulcanică care a început luni seară în Islanda, într-o zonă situată la sud de capitala Reykjavik, unde activitatea seismică a fost deosebit de intensă de la începutul lunii noiembrie, s-ar putea stabiliza, a anunţat marţi Institutul meteorologic islandez (IMO), transmite AFP, conform Agerpres.

"Intensitatea erupţiei care a început acum aproximativ patru ore pare să se diminueze", a scris IMO pe site-ul său.

"Faptul că această activitate este deja în scădere nu reprezintă un indiciu al duratei erupţiei, ci mai degrabă al faptului că erupţia se stabilizează", a menţionat institutul, adăugând că o tendinţă similară a fost observată la începutul erupţiilor anterioare din Peninsula Reykjanes.

Această nouă erupţie, a patra din ultimii doi ani, s-a produs la o distanţă de trei kilometri de o aşezare cu 4.000 de locuitori, Grindavik, evacuată din 11 noiembrie, după declararea stării de urgenţă în regiune în urma unei acumulări semnificative de magmă.

Fisura are aproximativ patru kilometri lungime, a precizat IMO.

Toate drumurile din jurul Grindavik sunt închise şi se preconizează că vor rămână închise în următoarele zile, a anunţat poliţia pe Facebook, precizând că populaţia nu se află pe moment în pericol.

În 2021, 2022 şi în iulie anul trecut, erupţiile vulcanice, într-o zonă nelocuită din apropiere, au devenit importante atracţii turistice, primind aproape 680.000 de vizitatori, potrivit Biroului de Turism din Islanda.

În cursul nopţii, şeful Departamentului de Protecţie Civilă şi Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă din Islanda, Vidir Reynisson, a avertizat la postul public local de televiziune RUV că acest nou eveniment "nu este o erupţie turistică şi trebuie observată de foarte departe".

Până în martie 2021, Peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Reykjavik, nu s-a mai confruntat cu erupţii vulcanice timp de opt secole.

Potrivit vulcanologilor, noul ciclu eruptiv din peninsulă ar putea dura zeci de ani.

Treizeci şi trei de sisteme vulcanice sunt considerate active în acest teritoriu caracterizat de foc şi gheaţă, regiunea cu cea mai intensă activitate vulcanică din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.