Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupția Vulcanică din Islanda scade în intensitate

vulcan islanda

A treia erupţie vulcanică înregistrată în ultimele două luni în Islanda a scăzut în intensitate, fluxurile de lavă incandescentă care au ţâşnit în ziua anterioară din solul acoperit de zăpadă fiind înlocuite vineri de abur, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Numărul cutremurelor care au însoţit erupţia a scăzut, de asemenea, semnificativ în ultimele 24 de ore, conform autorităţilor.

Lava a început să ţâşnească joi dimineaţă din fisura de trei kilometri lungime apărută în sol la sud-vest de capitala Reykjavík.

Fluxul de materie incandescentă s-a scurs pe o distanţă de circa patru kilometri şi jumătate spre vest, traversând un drum situat în apropiere de faimoasa staţiune geotermală Blue Lagoon.

În unele zone din Peninsula Reykjanes furnizarea apei calde a fost întreruptă după ce lava a afectat o conductă de alimentare.

Echipajele de intervenţii de urgenţă au lucrat în cursul nopţii pentru remedierea problemelor, la temperaturi foarte scăzute, de minus 14 grade Celsius şi în condiţii de acces dificil din cauza prezenţei lavei, a precizat pe site-ul său compania de electricitate HS Orka, citată de DPA şi AFP.

Autorităţile islandeze speră să restabilească "în următoarele ore" alimentarea cu apă caldă de care locuitorii din regiunea Sudurnes, din sud-vestul Islandei, au fost privaţi de la erupţia vulcanică de joi, a anunţat vineri Protecţia Civilă.

Defecţiunea provocată de lavă a afectat un număr de 28.000 de locuitori ai acestei regiuni, a căror alimentare cu energie electrică şi apă provine de la centrala geotermală Svartsengi, înconjurată în prezent de ziduri de protecţie.

Şcolile, piscinele şi unităţile sportive din regiunea Sudurnes au fost închise vineri din cauza lipsei apei calde, a menţionat Protecţia Civilă.

Alimentarea cu electricitate în zonă încă funcţionează, însă autorităţile au sfătuit populaţia din regiune să îşi limiteze consumul.

Staţiunea Blue Lagoon a rămas închisă vineri, potrivit operatorilor.

Conform postului islandez de televiziune RUV, un drum important care duce către oraşul costier evacuat Grindavík, aflat în calea erupţiilor recente, va fi de asemenea impracticabil pentru o perioadă de timp.

Oraşul cu aproximativ 3.700 de locuitori a fost evacuat în noiembrie în urma unei serii de cutremure care au anunţat erupţiile din decembrie şi ianuarie.

Autorităţile islandeze au demarat în noiembrie construcţia de diguri care să abată fluxurile de lavă şi să le îndepărteze de case şi de infrastructurile esenţiale.

Islanda, care are o suprafaţă aproximativ echivalentă cu cea a statului american Kentucky, adăposteşte peste 30 de vulcani activi, ceea ce face ca această insulă din nordul Europei să fie o destinaţie populară pentru turismul vulcanic, o nişă ce atrage mii de pasionaţi de senzaţii tari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.