Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupție în Caraibe - Vulcanul Saint Vincent riscă să producă pagube semnificative în insula cu 100.000 de locuitori

www.volcanodiscovery.com
eruptie vulcanica

Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe a intrat în erupţie vineri dimineaţă, riscând să producă daune semnificative pe această insulă din Antilele Mici cu peste 100.000 de locuitori, în timp ce evacuarea unei părţi a populaţiei era în curs, informează AFP potrivit Agerpres.

"La 8:41 în această dimineaţă (12:41 GMT) a început să erupă exploziv vulcanul La Soufriere din Saint Vincent. Acesta este punctul culminant al unei activităţi seismice care a început pe 8 aprilie. Erupţia este în curs de desfăşurare", a informat pe Twitter Centrul de Cercetări Seismice al Universităţii din Indiile de Vest.

Autorităţile emiseseră joi un ordin de evacuare pentru o parte a teritoriului insulei Saint Vincent, după ce seismologii au avertizat că vulcanul La Soufriere, situat în nordul insulei, pare pe punctul de a erupe.

Circa 16.000 de persoane trăiesc în zonele considerate de nivel ''roşu'', cele mai expuse în cazul unei erupţii.

Traseul mai multor nave de croazieră a fost deviat spre zonă pentru a putea primi locuitorii nevoiţi să îşi părăsească casele.

La Soufriere, singurul vulcan activ de pe Saint Vincent, a avut doar cinci erupţii explozive începând cu 1718, însă au existat mai multe erupţii efuzive sau erupţii lente în aceeaşi perioadă, cea mai recentă datând din decembrie 2020, potrivit Centrului de cercetări seismice menţionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.