Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupţie vulcanică în Indonezia: Cel puţin 13 morţi şi 10 excursionişti daţi dispăruţi

www.volcanodiscovery.com
eruptie vulcanica

Erupţie vulcanică în Indonezia: Cel puţin 13 morţi şi 10 excursionişti daţi dispăruţi

Erupţia vulcanului Marapi din vestul Indoneziei s-a soldat cu 13 morţi, au anunţat serviciile de urgenţă marţi, după descoperirea cadavrelor a altor doi excursionişti decedaţi, în timp ce căutările sunt în curs de desfăşurare pentru găsirea a 10 persoane în continuare date dispărute, transmite AFP, conform Agerpres.

Cel mai activ vulcan de pe insula Sumatra a erupt duminică şi a expulzat în atmosferă o coloană de cenuşă care a atins altitudinea de 3.000 de metri, mai mare decât cea a vulcanului.

"Numărul total al persoanelor decedate este în prezent de 13. Zece excursionişti dispăruţi sunt în continuare căutaţi", a declarat pentru AFP Abdul Malik, directorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din oraşul Padang.

Câteva sute de salvatori indonezieni sunt mobilizaţi în cadrul operaţiunilor de căutare care se desfăşoară în condiţii îngreunate de cenuşa vulcanică şi de vremea nefavorabilă.

"Cenuşa vulcanică a ajuns la baza dealului, ceea ce reprezintă o provocare pentru echipă. Cele două căi de acces sunt abrupte şi alunecoase", a explicat el.

Excursioniştii decedaţi au fost găsiţi începând de luni în apropierea craterului vulcanului. Cei descoperiţi în viaţă se aflau la baza versanţilor.

"În această dimineaţă vom desfăşura în jur de 200 de persoane, pe lângă cele aflate deja sus. Până acum, cinci cadavre au fost aduse înapoi", a declarat marţi pentru AFP Hendri, şeful operaţiunilor de salvare din Padang, principalul oraş din apropiere.

- Operaţiuni periculoase -

"Vulcanul încă erupe", a explicat oficialul, care, la fel ca mulţi indonezieni, are un singur nume.

Când devine posibil, salvatorii urcă în vârful vulcanului şi evacuează victimele folosind tărgi, însă din cauza erupţiilor în curs şi a vizibilităţii reduse aceste operaţiuni sunt periculoase, a precizat Hendri.

Ahmad Rifandi, şeful postului de monitorizare a vulcanului Marapi, a observat cinci erupţii de la miezul nopţii până la ora locală 08:00 (01:00 GMT). "Marapi este încă foarte activ. Nu putem vedea înălţimea coloanei (de cenuşă) pentru că este acoperită de nori", a explicat el.

Şeful departamentului pentru intervenţii de urgenţă din Padang, Abdul Malik, a declarat luni jurnaliştilor că trei excursionişti găsiţi în viaţă după erupţie erau răniţi şi au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

În total, 75 de excursionişti se aflau în zona vulcanului începând de sâmbătă, potrivit autorităţilor, dintre aceştia 49 fiind identificaţi iniţial, unii suferind arsuri şi fracturi.

Căutările ar urma să continue timp de şapte zile, conform serviciilor de urgenţă.

Persoanele decedate au suferit arsuri grave, medicii legişti urmând să le identifice pe baza amprentelor dentare sau a celor digitale, a declarat Eka Purnamasari, un oficial al unităţii medicale a poliţiei din Sumatra de Vest.

Înainte de erupţie, alerta pentru vulcanul Marapi era de nivelul doi, pe o scară din patru trepte, din 2011. O zonă de excludere de trei kilometri fusese impusă în jurul craterului vulcanului.

Şeful agenţiei de vulcanologie din Indonezia, Hendra Gunawan, a părut să sugereze luni că vina aparţine excursioniştilor pentru că s-au apropiat prea mult de crater, precizând că agenţia a recomandat să nu se efectueze nicio activitate umană în zonă şi a avertizat cu privire la posibile "urmări grave" pentru cei aflaţi pe o rază de la unu până la 1,5 kilometri de crater.

Indonezia este situată pe "Cercul de Foc" al Pacificului, unde convergenţa plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara numără aproape 130 de vulcani activi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.