Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Escaladează tensiunile între SUA și China: incidente în Marea Chinei de Sud

O navă de război americană s-a apropiat joi de o insulă artificială construită de Beijing în Marea Chinei de Sud, acţiunea având loc în cadrul unei misiuni de patrulare menite să afirme "libertatea de navigaţie", a indicat un oficial american sub acoperirea anonimatului, transmite AFP.

Citește și: PSD anunţă o schimbare cu dedicaţie pentru Kovesi: Cine nu se prezintă la audieri în Parlament îşi pierde funcţia

Citește și: Dragoș Pătraru iese la rampă cu dezvăluiri din culisele Digi24: Ce ACUZAȚII aduce jurnalistul


Distrugătorul USS John S. McCain s-a apropiat la şase mile marine de reciful Mischief - reciful Meiji în chineză - care face parte din arhipelagul Spratley. 

Responsabilul american a precizat, pentru AFP, că o fregată chineză a transmis de cel puţin zece ori navei SUA, prin radiocomunicaţii, avertizări. 

"Ei ne-au contactat pentru a ne spune: 'vă rugăm, întoarceţi-vă, sunteţi în apele noastre', a relatat acesta. "Le-am răspuns că suntem o navă a Statelor Unite şi că efectuăm operaţiuni de rutină în apele internaţionale", a continuat oficialul american. 

Potrivit acestuia, interacţiunile au fost în totalitate "sigure şi profesioniste" în cursul celor şase ore cât a durat respectiva misiune. 

China revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, teritoriu râvnit de asemenea de mai multe ţări asiatice, precum Taiwan, Filipine, Brunei, Malaezia şi Vietnam. 

Această operaţiune de libertate a navigaţiei - FONOP în termeni militari - este cea de-a treia efectuată de Statele Unite de la preluarea mandatului de către preşedintele republican Donald Trump, pe 20 ianuarie. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Chris Logan, a refuzat joi orice comentariu privind acţiunea USS John S. McCain. 

Dar "noi continuăm să efectuăm regulat FONOP, aşa cum am făcut-o într-o manieră obişnuită în trecut şi aşa cum vom continua să o facem şi pe viitor", a indicat el. 

"Toate operaţiunile sunt realizate în respectul dreptului internaţional şi demonstrează că Statele Unite vor zbura, vor naviga şi vor opera pretutindeni acolo unde dreptul internaţional permite", a afirmat acesta. 

În replică, ministerul chinez de Externe, citat de agenţia Reuters, consideră că distrugătorul american a încălcat joi legislaţia chineză şi internaţională şi a afectat grav suveranitatea şi securitatea Beijingului. 

"Acţiunile distrugătorului SUA au încălcat legile Chinei şi cele internaţionale şi totodată au afectat grav suveranitatea şi securitatea Chinei", a precizat ministerul, joi seara, într-o declaraţie pe site-ul său. 

"China este foarte nemulţumită de acest lucru şi va ridica problema în discuţiile cu partea americană", adaugă comunicatul Beijingului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.