Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este ALERTĂ MONDIALĂ: Luptele de la Zaporojie sunt aproape de a produce o catastrofă nucleară, anunță AIEA

dw.com
zaporojie

Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei) creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, citat de DPA.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat vineri că a văzut cu ochii proprii "indicii clare de pregătiri militare" în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urma cu trei săptămâni, scrie agerpres.ro.

"De atunci, experţii noştri care staţionează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situaţia de la uzină', a declarat Grossi vineri într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA.

Potrivit lui Grossi, în ultima săptămână, experţii AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian.

Temerile legate de un accident nuclear au crescut, în contextul aşteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forţele ruse. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul Kievului.

Uzina cu şase reactoare, ocupată de forţele ruse din martie 2022, nu trebuie să fie folosită ca bază de lansare a unor atacuri şi nici nu ar trebui să ajungă sub tirul focului, a declarat Grossi, pledând din nou pentru măsuri sporite de protecţie a sitului sensibil. El a spus că va continua să negocieze atât cu ruşii, cât şi cu ucrainenii în această privinţă.

Vara trecută, bombardamentele regulate din zona centralei au dus la unele probleme de alimentare externă. Generatoarele diesel au fost folosite pentru nevoile proprii, "o ultima linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor".

Din motive de siguranţă, centrala a fost oprită anul trecut, fiind transferată la o 'stare rece'. Dar aceasta nu elimină pericolul unui accident, avertizează AIEA cu sediul la Viena.

Şeful AIEA a amintit că centrala din Zaporojie se bazează acum pe o singură linie electrică cu o capacitate de 750 de kilovolţi pentru răcirea reactoarelor şi asigurarea funcţionării altor sisteme de siguranţă. Înainte de război, uzina avea patru astfel de linii, spune Grossi.

Ministerul ucrainean al Energiei declarase la 18 aprilie că situaţia de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze, în special în ceea ce priveşte funcţionarea tehnică a uzinei, notează agenţia de presă Unian.

Potrivit estimărilor Agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, daunele aduse companiei din cauza distrugerilor au ajuns la 32 de miliarde de hrivne, fiind vorba de proprietatea şi infrastructura centralei de la Zaporojie ocupată de trupele ruse şi de alte unităţi separate.

De asemenea la centrala nucleară din Zaporojie se află "tehnologie secretă americană", iar Washingtonul a avertizat Moscova să nu se atingă de ea, mai notează Unian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.