Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este doliu în lumea muzicii! Cofondatorul grupului Steely Dan a murit la vârsta de 67 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Chitaristul Walter Becker, cofondator al grupului american Steely Dan, devenit celebru cu piesa "Rikki Don't Lose That Number" și al cărui stil muzical conține influențe jazz, rock și reggae, a murit duminică la vârsta de 67 de ani, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul oficial al artistului, informează AFP, citat de AGERPRES.

Cauza decesului muzicianului american nu a fost precizată. În iulie, Walter Becker nu a participat la festivalurile-gemene Classic West și Classic East, organizate la Los Angeles respectiv la New York. Colegul lui de trupă Donald Fagen, alături de care a înființat grupul Steely Dan, a explicat cu acea ocazie că Walter Becker se afla în convalescență.

Născut la New York, Walter Becker l-a cunoscut pe Donald Fagen în 1967 în timpul studiilor de la Bard College. Cei doi muzicieni s-au mutat la Los Angeles, unde duoul lor a câștigat recunoașterea artistică, mai întâi în cercurile unor inițiați, iar apoi și în cadrul publicului larg.

"Era cinic în privința naturii umane, inclusiv a lui însuși, dar era incredibil de amuzant", a declarat duminică Donald Fagen, aducându-i un ultim omagiu lui Walter Becker.

Donald Fagen, solistul trupei Steely Dan, a spus că Walter Becker a avut o copilărie dificilă. "La fel ca mulți copii din familii destrămate, avea darul de a 'citi' psihologia ascunsă a oamenilor și de a transforma ceea ce vedea în ei într-un fel de artă incisivă și cu un umor spumos", a adăugat Donald Fagen.

Grupul Steely Dan a fost primit în anul 2001 în Rock and Roll Hall of Fame, deși nu a ajuns niciodată pe primul în topul vânzărilor de discuri din Statele Unite. Cea mai bună clasare a fost locul al patrulea, pe care trupa americană a reușit-o în anul 1974 cu piesa "Rikki Don't Lose That Number".

Mai întâi basist, apoi chitarist, Walter Becker spunea că a crescut ascultându-i pe marii muzicieni de jazz ai Americii, precum Miles Davis, John Coltrane și Sonny Rollins.

Deși a refuzat eticheta unui grup de "jazz fusion" ce a fost uneori aplicată trupei Steely Dan, chitaristul Walter Becker a recunoscut influența jazzului asupra stilului muzical adoptat de formația sa.

Odată cu succesul și cu recunoașterea artistică, viața lui Walter Becker a devenit mai agitată. A trebuit să facă față unui proces intentat după moartea partenerei sale de viață, care a murit în urma unei supradoze în apartamentul său newyorkez.

Însă în anul 2000, grupul Steely Dan, cu o componență reformată, a câștigat prestigiosul premiu Grammy la categoria "albumul anului" cu materialul discografic "Two Against Nature".

În 2008, Walter Becker a lansat cel de-al doilea album solo al lui, intitulat "Circus Money", în care muzicianul american își exprima iubirea față de stilul reggae.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.