Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este HAOS total în Regat: Nord-irlandezii cer rezolvarea 'plasei de siguranță', în timp ce scoțienii vor RENUNȚAREA la Brexit

Neil Hall / Reuters
Brexit

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, va avea săptămâna viitoare întrevederi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, în condiţiile în care apropierea Brexitului stârneşte îngrijorare în legătură cu frontiera irlandeză, informează vineri dpa.

Partid nord-irlandez DUP (unionişti), aliatul în Parlament al premierului conservator Theresa May, căreia ar trebui să-i asigure o majoritate absolută, a îndemnat-o pe şefa guvernului să ”rezolve” ”plasa de siguranţă” (”backstop”), după ce acordului retragerii din Uniunea Europeană a fost respins a treia oară în Camera Comunelor, relatează BBC News.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Controversata ”plasă de siguranţă” ”rămâne o problemă”, a apreciat Nigel Dodds de la DUP.

Această problemă i-a împiedicat pe numeroşi membri ai Partidului Conservator al premierului săsusţină acordul.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

”Vă rugăm, doamnă premier, folosiţi timpul în mod constructiv pentru a rezolva problema”, i-a transmis el lui May.

Varadkar se va întâlni cu Emmanuel Macron marţi, la Paris, a anunţat Palatul Elysee, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului german a informat că Angela Merkel de va deplasa joi la Dublin, la invitaţia liderului irlandez.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

Atât Parisul, cât şi Berlinul precizează că Brexitul va fi unul dintre subiectele discutate.

Potrivit cotidianului irlandez The Irish Times, Dublinul este presat să explice cum intenţionează să gestioneze frontiera sa cu Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, în cazul în care Londra va părăsi UE la 12 aprilie.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

UE a susţinut insistenţele Dublinului conform cărora orice acord de ieşire din UE trebuie să garanteze o frontieră deschisă şi să protejeze acordul de pace din 1998 care a pus capăt celor trei decenii de conflict în Irlanda de Nord.

Însă, fără un acord de ieşire, frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord va deveni o frontieră externă a UE pentru autorităţile vamale şi obiectivele de reglementare.

Citește și: Atacuri dure la adresa lui Ludovic Orban și Rareș Bogdan:’E ori prost, ori rău intenționat’

Liderul grupului parlamentar al Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatişti) Ian Blackford a cerut, la rândul său, după vot, o abandonare a Brexitului.

”I-aş transmite respectuos premierului că trebuie să respecte faptul că acordul i-a fost respins a treia oară”, a declarat Blackford.

Citește și: Sumă colosală! Petru Văduva, CEO al Țiriac Holdings primește o sumă uriașă din partea statului

”Este un acord prost şi trebuie să găsim o cale de ieşire din criza în care ne aflăm. Toţi alegătorii noştri se aşteaptă la acest lucru”, a pledat el.

”Trebuie să analizăm serios opţiunea revocării (Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat din UE). Trebuie să punem frână procesului”, a subliniat liderul grupului parlamentar al SNP.

Citește și: Eugen Teodorovici face anunțul- Vor fi construite două spitale noi în România! De unde vor fi luați banii și când vor fi gata

.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.