Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este posibil ca Chișinăul să primească gaze ieftine datorită găgăuzilor (presa rusă)

gagauzia

Bașcanul (șeful) Autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a comunicat că este posibil ca găgăuzii să primească gaze ieftine din Federaţia Rusă. Apărătorul pentru drepturile omului Ivan Burguji, fondator al mișcării "Gagauz halkî" (Poporul găgăuz), a remarcat, pentru Nezavisimaia Gazeta citată de Rador Radio România, că aceste gaze pot fi livrate numai prin Republica Moldova și că nu se poate conta pe nimic fără decizia acesteia. Ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat în cadrul întâlnirii avute pe 14 martie cu șeful misiunii OSCE, Kelly Keyderling, că Chișinăul nu a introdus sancțiuni împotriva gazelor din Federația Rusă și ar putea reveni la acestea, dacă prețul va fi mai mic decât cel propus de UE.

Când s-a întors de la Soci, unde s-a întâlnit cu Vlaimir Putin, bașcanul Găgăuziei a declarat că i-a relatat acestuia despre persecuțiile la care sunt supuși găgăuzii și i-a cerut să ajute cu livrările de gaze în autonomie, precum și cu deschiderea pieței Federației Ruse pentru produsele agricole găgăuze.

Astăzi piața rusească este închisă pentru Republica Moldova, precum și pentru autonomia ei din sud. Deși anterior produsele găgăuze erau transportate liber în regiunile Rusiei, iar pentru autonomie această piață era pe primul loc în planul desfacerii.

Șeful Complexului agricol din Găgăuzia, Andrei Dimitroglo, a explicat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că strugurii, de exemplu, ajungeau în totaliate în Rusia. Iar acum, în ciuda faptului că găgăuzii caută noi piețe, nu o pot înlocui pe cea rusească.

Guțul a arătat că a convenit cu liderii câtorva regiuni rusești în ceea ce privește livrările de produse găgăuze. Și, de asemenea, a întrebat conducerea Federației Ruse despre posibilitatea deschiderii unor conturi pentru găgăuzi în sistemul rusesc de plăți "Mir", pentru ca aceștia să primească acolo suplimentările la "pensiile și salariile de mizerie ale bugetarilor", care au fost "oprite" de autoritățile centrale moldovenești. În aceste conturi locuitorii autonomiei vor putea primi transferurile de bani de la rudele lor care lucrează în Rusia.

Trebuie explicat faptul că atunci când a venit anul trecut la putere în Găgăuzia, noul șef al autonomiei le-a promis pensionarilor majorări de pensii, pe care s-au angajat să le achite sponsorii. Banii pentru pensii au apărut, dar au fost blocați în conturile autonomiei de către autoritățile moldovenești. Chișinăul a explicat acest lucru prin faptul că fondurile pentru pensionari erau puse la dispoziție de politicianul și omul de afaceri căzut în dizgrație Ilan Șor, condamnat în contumacie pentru infracțiuni economice.

Șor conducea în Republica Moldova partidul cu aceșlași nume, care a fost interzis de Curtea Constituțională a republicii. Cu atât mai mult cu cât partidul "Șor" era considerat în Republica Moldova pro-rusesc. Problema este însă că bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a ieșit învingătoare în alegerile pentru șeful autonomiei în calitate de candidat din partea acestui partid. Iar Chișinăul nu-i poate ierta acest lucru.

După alegerile pentru bașcanul Găgăuziei autoritățile centrale ale Republicii Moldova au început să facă presiuni asupra regiunii. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a semnat până acum decretul privind confirmarea lui Guțul ca membru al guvernului, deși legislația țării prevede acest lucru.

Procurorul general ad-interim al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a declarat joi la televiziune că "dosarul penal împotriva bașcanului Găgăuziei a fost trimis în instanța judecătorească". "Din punctul nostru de vedere, au fost strânse suficiente dovezi pentru ademonstra participarea doamnei Guțul la acțiuni criminale", a explicat Munteanu.

Bașcanul Găgăuziei a declarat anterior că pentru ea nu are importanță dacă pentru vizita în Rusia împotriva sa va fi deschis un dosar penal. A exista un motiv pentru o asemenea declarație: primul ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, nu a exlus posibilitatea ca politicienii moldoveni care au fost în vizită în Rusia să fie trași la răspundere.

"Vom continua să identificăm acele persoane care subminează statalitatea Republicii Moldova. Repet: așteptarea mea și așteptarea cetățenilor este ca toți cei care lucrează împotriva statului, împotriva cetățenilor, să fie aduși în fața legii și ca să se întâmple ceea ce prevede Codul Penal", a declarat Recean.

Apărătorul pentru drepturile omului Ivan Burguji, fondator al mișcării "Gagauz halkî" (Poporul găgăuz), a afirmat pentru Nezavisimaia Gazeta în legătură cu acest lucru că "împotriva lui Guțul există dosare penale pe rol". "Însă pentru întâlnirea cu Putin nu poate fi deschis un dosar penal: în Republica Moldova Codul Penal nu are un astfel de articol", a remarat acesta.

Fostul bașcan al Găgăuziei, președintele "Platformei Moldova" (de opoziție), Irina Vlah, a reamintit faptul că partidul de guvernământ PAS a venit cu inițiativa ca amenințările publice la adresa conducerii țării să fie considerate amenințări.

"Amenințările publice și hibride, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, precum și acțiunile care amenință viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune, sănătatea și securitatea persoanelor aflate sub protecția statului, se propune să fie incluse pe lista acțiunilor care reprezintă o amenințare deosebită pentru securitatea statului", se arată în proiectul de lege depus în parlament de deputatul partidului de guvernământ Lilian Carp.

În ceea ce privește promisiunile Evgheniei Guțul, făcute publice după întoarcerea din Federaţia Rusă, primul ministru Dorin Recean a afirmat că sunt "false". Apărătorul pentru drepturile omului Ivan Burguji a explicat acest lucru în felul următor: "Nu putem primi gaze ocolind Republica Moldova . Cel puțin în această etapă. Pe lângă aceasta, gazele merg și prin Ucraina".

Între timp joi ministrul energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a făcut o declarație neașteptată la întâlnirea cu șeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keyderling. El aremarcat faptul că Chișinăul nu a introdus sancțiuni împotriva gazelor rusești și dacă Gazpromul va propune niște preșuri mai mici decât UE, Republica Moldova va continua să le cumpere.

După cum a afirmat Parlicov, "consumul de gaze în Republica Moldova a crescut". De aceea ministrul energiei al Republicii Moldova nu exclude revenirea din aprilie 2024 la achizițiile de gaze rusești pentru malul drept al Nistrului (controlat de Chișinău). Cu condiția ca prețul propus de concernul rusesc să se dovedească profitabil. În acest caz găgăuzii vor putea primi cota lor de gaze ieftine pe o bază legală.

Reamintim faptul că astăzi Republica Moldova primește gaze de la "Gazprom", însă într-un volum diminuat, și îl trimite în întregime în Transnistria, unde Centrala electrică moldovenească (Moldavskaia GRES) care funcționează pe gaze, asigură energie electrică ieftină pentru Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.