Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este război TOTAL între Uniunea Europeană și Italia: avertisment dur al Comisiei Europene

europarl.eu
Comisia europeana UE

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru moneda euro şi dialog social, a afirmat că planurile Italiei de a creşte substanţial deficitul său public contravine în mod clar angajamentelor privind disciplina bugetară a Uniunii Europene, relatează sâmbătă agenţia DPA.

Citește și: EXCLUSIV - Lista nominală a semnatarilor scrisorii împotriva lui Liviu Dragnea: surprize URIAȘE în rândul 'puciștilor'/SURSE

''Este clar că strategia bugetară prezentată, ce prevede mai degrabă o creştere substanţială a deficitului structural decât o scădere, este în contradicţie cu angajamentele Italiei'', a declarat Dombrovskis într-un interviu în cotidianul Corriere della Sera. 

Joi, guvernul italian populist a stabilit pentru 2019 o ţintă de deficit de 2,4 % din PIB, în loc de 0,8 % prevăzut de către administraţia anterioară şi de 1,6 % recomandat de către ministrul economiei Giovanni Tria. 

Următorul pas pentru Italia este prezentarea în mod detaliat a planurilor sale bugetare Comisiei Europene în octombrie. Executivul comunitar ar putea să le respingă sau să ceară revizuiri substanţiale. 

Îndatorarea suplimentară are drept scop finanţarea programelor privind scăderea vârstei de pensionare, reducerile de impozite şi subvenţiile pentru categoriile sociale defavorizate, măsuri pe care partidele Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga le-au promis înainte de câştigarea alegerilor din martie. 

''Nu ne vom schimba opiniile'', a declarat liderul Ligii, Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne, în cotidianul Il Messaggero, insistând asupra faptului potrivit căruia cheltuielile cu un deficit mai mare vor relansa economia. 

Un deficit mai mare este problematic pentru Italia, deoarece datoria sa publică este una dinte cele mai mari din lume, de peste 130 % din PIB, faţă de obiectivul de 60 % în zona euro. 

Vineri, indicatorii de risc privind obligaţiunile suverane italiene au crescut şi bursa sa valori a scăzut. Mai mulţi analişti au avertizat că Italia riscă o retrogradare de către agenţiile de rating în următoarele săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.