DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Estonia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE

rfi.fr
Brexit

Estonia a preluat sâmbătă preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi a anunţat că una dintre priorităţile ei va fi consolidarea cooperării cu ţările Africii şi cu Turcia pentru a gestiona problema migraţiei, revenită în prim-planul preocupărilor europene odată cu intensificarea din nou a valului migrator, relatează agenţia EFE. Premierul eston, Juri Ratas, a declarat vineri într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că în exercitarea preşedinţiei Consiliului UE ţara sa va încerca să obţină progrese şi la capitolele securitate, dezvoltarea digitalizării şi a unei economii europene 'deschise şi inovatoare', precum şi avansarea către o Uniune Europeană 'inclusivă', o altă provocare majoră fiind negocierea Brexitului.

La rândul său, Juncker şi-a manifestat speranţa că preşedinţia estonă a Consiliului UE va reuşi să dea un impuls creării unui sistem de azil comun în UE, demers aflat în prezent în impas. Legat de acest ultim subiect, premierul Juri Ratas a insistat asupra necesităţii găsirii de soluţii pentru ca Italia şi Grecia să facă faţă presiunii provocate de recenta intensificare a fluxului migrator, mai ales în cazul Italiei, unde numai în ultimele zile au debarcat încă aproximativ 10.000 de migranţi veniţi din Africa prin Libia şi Marea Mediterană. Acest subiect va fi dezbătut la reuniunea informală a Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 6 şi 7 iulie, conform Agerpres.

De asemenea, şeful executivului de la Tallinn a insistat ca în elaborarea unei politici europene comune de azil să se găsească şi o definiţie a ceea ce trebuie să însemne 'solidaritatea' europeană. Acest argument al solidarităţii este des invocat de politicienii europeni care critică refuzul unor state est-europene de a accepta politica uşilor deschise faţă de migranţi. În acelaşi context, premierul Juri Ratas a subliniat şi importanţa protejării frontierelor externe ale blocului comunitar şi consolidarea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit ale migranţilor, precum şi cu Turcia în cadrul acordului încheiat anul trecut de UE cu această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.